Най-тежко пострадалото момиче при зловещият инцидент на спирка "Тракия" във Варна, 14-годишната Симона, бе изписана през декември миналата година, съобщава Varna24.bg.

Лекарите от МБАЛ "Св. Анна" направиха чудеса в битката за живота й, като първоначално прогнозите за оцеляването на девойката не бяха обнадеждаващи предвид жестоките травми.

"Реанимация, след продължителната кома, Симона напусна в състояние да се движи и самостоятелно, в ясно съзнание, адекватна, контактна и усмихната", споделиха на 6 декември 2019 г. от МБАЛ “Света Анна - Варна".

Майката на Симона, Гинка Панайотава, че е благодарна на Господ и лекарите, че детето й е живо, но ходенето по мъките продължава.

"На моменти прави много тежки кризи, вече осъзнава ясно какво се е случило и не може да се успокои, нито денем нито вечер. Често се буди и се пита защо на нея се е случило това.Консултация с ортопед установи, че лявата й ръка е зараствала на криво след счупването. Специалистите обаче са на мнение, че в момента не е желателно да се правят каквито и да било операции. Все още изпитва силни болки по цялото тяло. Има белези и се измъчва от това.

Консултация с невролог и скенер установиха наличието на кисти в мозъка. Лекари коментираха пред нас, че са я приели в болницата в насипно състояние и е цяло чудо, че е жива. Тази информация още повече я стресира.

Все още има много неща, които не помни, страда, че е излязла от средата си, че не може да ходи на училище, да бъде с приятелите си. Предстои ни преглед при пулмолог, консултации с физиотерапевт, психолог, детски гинеколог. От катастрофата има поражения и върху зрението, на далеко вижда разноцветно, на близо не може да чете.

Предстои преглед и с очен лекар. Раната на крака от катастрофата още не е зараснала. Всеки ден минавам през ада, докато гледам как страда детето ми. Опитвам се да й дам кураж, но тя се бунтувай и не може да се примири със случилото се.

Благодарна съм на всички, които бяха с нас и продължават да ни подкрепят. Искам да изкажа благодарност на д-р Ридиан Неделко, неврохирург, на д-р Валентин Власаков, на д-р Попова.  

Благодарим на всички хора, които се молеха и още се молят заедно с нас за възстановяването на Симона защото е велика Божията сила!

Благодаря от сърце на всички колеги от СБАЛК "Кардиолайф", които бяха неотлъчно до нас и всеотдайно ни помогнаха морално и финансово. 

Благодарим много на музикална формация Бънджи сингърс, на децата, техните ръководители и родители за подкрепата както морална така и финансова!

Благодарим на всички добри хора хора, които ни подкрепят морално, духовно и финансово! Едно огромно БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ!

Специални благодарности и на най-добрата приятелка на Симона, която неотлъчно и с много любов всеки ден и се обажда от Германия, изслушва я, говорят си и й дава кураж да се бори, дава й надежда, че един ден всичко ще мине и пак ще бъде здрава, същата щастлива и забавна Симона. Мони няма търпение да дойде лятото и приятелката й да се върне в България!", сподели майката на Симона.

Въпреки, че семейството до момента нито веднъж не се е обърнало с молба за помощ, е ясно, че разходите по медицинските прегледи и рехабилитацията за момичето са огромни.

Все още семейството не е разкрило дарителска сметка, но можете да го направите, като дарите средства на името на Гинка Пайнайотав:

Банка ДСК-ЕАД

IBAN:BG89STSA93000026582308

Гинка Стоянова Панайотова