В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят. Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото край Димитровград, цитиран от БТА.

БЛИЦ припомня, че вчера следобед след водопой в рамките на 10-15 минути измряха 28 крави и юници на местен фермер.

Димитров обаче не назова веществото, за да не се пречи на разследването и за да не се "произнасят присъди преди да сме запознати с всичко".

"За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше", уточни министърът.

Димитров изрази и задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба. Той посочи, че пробонабирането и усилията да бъде възстановено водоподаването към общо 48-те населени места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград, е приоритетът, за изпълнението на който ще бъдат ангажирани и екипи и лаборатории от съседни области.

Министър Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води.

Димитров ще обиколи и ще се запознае със състоянието на река Марица и в района на Свиленград. На терена, където са починали кравите, днес бе и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!