Сигнал за опасни вещества, складирани в мазе на бивш военен завод във Враца, се разследва от прокуратурата и ДАНС. На този етап се съобщава за открити 90 сандъка с живак и други химикали. По първоначални данни химикалите са складирани още през 80-те години на миналия век и били предназначени за производството.

Сега на мястото на машиностроителния завод има само порутени сгради, в които се помещават сервизи, автомивки и магазини. Какво се крие в мазето, никой не е знаел до момента, когато до един от експертите в екоинспекцията постъпва сигнал за складирани опасни вещества. Тъй като помещението не се охранява, той влязъл да провери.

"Отворих и видях - в един сандък има червен живак, едно негово предназначение е да се използва за взривно вещество. Трябва да се измери радиацията и тогава ще се види за какво става въпрос. Но пак казвам - щом досега не е попаднало в недобросъвестни, значи сме имали късмет. Има и цианиди, и калиев перхлорат и т.н.", каза Инж. Георги Караиванов, експерт в РИОСВ-Враца, цитиран от БНТ.

Изпълнителният директор на фирмата, която стопанисва площадката от 2002 г, каза, че не е знаел какво е складирано в мазето, което дори било наводнено. Недоумява защо през всичките тези години веществата не са били потърсени и защо никъде не се водят на отчет.

"Няма нищо, което да е опасно. Вчера влязохме с господата от полицията и ДАНС, без защитни облекла, става въпрос за няколко дървени сандъка, в които има буркани, няма нищо опасно и драматично, ловиш ги с ръце", обясни Тодор Наков, изпълнителен директор.

От областната управа казаха, че вече е избрана лицензирана фирма, която до петък ще извози складираните химикали.

"Никой не може да гарантира и да казва какви са вътре веществата, какво количество са, това ще бъде направено след експертен анализ от фирмата, която е наета. Това, което в момента правим е, че МВР е осигурило непрекъсната охрана денонощно, обектът е заграден и никой няма достъп до него", посочи Малина Николова, областен управител на Враца.

От Окръжната прокуратура във Враца съобщиха, че по случая е започнато досъдебно производство по за неправилно съхранение на вещества, които са опасни за хората и природата.