Украинско семейство е пред заплаха да бъде екстрадирано от страната ни, където живее през последните години. Анна, и майка и Татяна, имат срок до 2 ноември да напуснат България, след като им е отказан статут на бежанци. Анна има участие на всяко тържество в Гърмен.

„Тука много ми харесва, тук си е много спокойно, тихо, има много хубави хора, тук си ми харесва”, казва Анна Кондратюк. С майка си идват тук преди близо 5 години. Намират нов дом при руснака Алексей. Подават документи в Агенцията за бежанците, но след първоначалното съгласие за закрила, следва обжалване и няколко отказа, съобщава bTV.

„Искам за бъдеще само да имам некакви легални документи, да мога да живея в България, както другите хора, може не богата – но спокойна”, сподели Татяна Кондратюк.

От Агенцията за бежанците обясниха, че няма законово основание да бъде предоставен хуманитарен статут на семейството.
„За да получат статут на бежанци, те трябва да са преследвани в държавата си по произход, за да получат хуманитарен статут трябва да са изложени на реална опасност за техния живот – не се установява такава хипотеза”, посоюи Димитър Кирош от Агенцията за бежанците.

В центъра на София граждани протестираха мирно в подкрепа на украйинското семейство с искане институциите да преосмислят позицията си.