„Сложи катинар на Моста на влюбените. Скъсат. Отреже го с ножовка“. Тази пловдивска шега става все по-актуална с наближаването на Свети Валентин. От няколко години в европейската столица на културата е на мода обичаят двойките да слагат катинари на перилата на моста на Гребната база, пише PlovdivTime.bg.

Заключват ги и хвърлят ключето във водата, като знак за вечна вярност. Периодът около 14 февруари е особено подходящ за този мил ритуал, граничещ с „бялата магия“.  Върху сковалия Гребния канал лед е изрисувано любовно послание към вечната Мария. Някои от катинарите са мънички и прости с издраскан върху тях надпис „А + Б= ВНЛ“ (Вечна неразделна любов).

Други са с внушителен размер и гравирани от професионални гравьори имена. Някои са написали върху катинарите цели стихотворения и витиевати любовни обяснения. В последно време влюбените са тръгнали да окупират и други мостове в Пловдив. Все по-често върху тях можете да срещнете заключени катинари, надписи и опънати транспаранти - дело на пронизаните от стрелите на Амур.