Разрязаната на две половини къща на Мустафа Джамал Осенски от гр. Якоруда се срути през нощта и по чудо не уби съпругата му Фатиме. Мустафа, който спял по-леко, чул зловещия пукот на стената до спалнята, събудил се и в просъница успял да измъкне от леглото жена си, преди стената да се срути върху възглавницата й, съобщава Struma.bg.

Според сем. Осенски Аллах дал и на двамата втори живот, макар и вече да са напълно бездомни.

Пак с неговата милост те си обясняват и факта, че веднага щом се разчуло за рухналата им къща в центъра на града, им звъннала якорудчанката Гронка Виденова, която им предложила стая в апартамента си. В момента двамата живеят под чуждия покрив и се чудят какво да направят, за да имат отново свой дом.

Както „Струма“ писа, преди месец и половина къщата на Осенски бе разрязана наполовина по искане на сестрата на зам. кметицата на Якоруда Беди Осман – Фатмe Острилска, която е тяхна роднина. Острилска, която е директор на Бюрото по труда в Якоруда, била собственик на другата половина от къщата и решила да я събори, за да си направи зайчарник за усвояване на субсидии по програмата на ДФЗ „Млад фермер”.

Тъй като Мустафа и Фатиме отказали да напуснат своята част от 100-годишната къща, защото няма къде другаде да живеят, Фатме Острилска издебнала, когато ги няма в града, и пратила работници да съборят нейната част от къщата по доста нестандартен начин – те разрязали покрива наполовина заедно с общия комин и оставили за външна стена на дома на Острилски стената на спалнята им. В резултат още при първия дъжд остатъкът от къщата се наводни и беше въпрос на дни кога ще падне.

За вече срутената постройка още миналата година община Якоруда е издала констативен протокол за незабавно събаряне. Въпреки молбите на семейството кметът на общината Нуредин Кафелов обаче отказа да им даде общинско жилище и семейството бе принудено да остане да живее в съборетината.

Междувременно заедно със „Струма“ Мустафа Осенски сезира за случая и областната управа, в резултат на което юристите на губернатора  подготвиха жалба срещу решението за събаряне на къщата, което вече е депозирано в Административен съд – Благоевград. Друг е въпросът, че ако заповедта падне, Осенски, които са едно от най-бедните семейства в общината, ще се изправят пред същата невъзможна ситуация – да съберат пари за укрепване на постройката или за събарянето й и вдигане на нейно място до зайчарника на Острилска на поне една стаичка, в която да доизкарат дните си.

Мустафа е бивш служител в Горското, епилепгик със 72% инвалидност и пенсия от 200 лв., а Фатиме е безработна. Синът им работи по строителни обекти в София и живее на квартира, а дъщерята е омъжена в съседно село, но няма никаква възможност да прибере родителите си.