100-годишна черница на входа на петричкото с. Кърналово запали локална война междуместни жители и селския кмет Стоян Бойчев, след като хора от селото снимаха дървото, наобиколено от дървосекачи, и паркираната наблизо лична кола на кмета, в която товарели дървесината, пише struma.bg.

Сигналът за посегателството върху черницата бе подаден от председателя на ВМРО „Пере Тошев” в с. Кърналово Йордан Петров, на когото в 9,30 часа във вторник звъннали негови съселяни, за да го уведомят, че кметът реже символичното за селото дърво, издигащо се непосредствено до зеленчуковата борса. Петров веднага тръгнал към черницата и намерил там 4-има работници от кметството и едно момче от с. Дреново, всички въоръжени с резачки. „Попитах ги кой им е разрешил да режат дървото, а те ми отговориха: „Който трябва”, разказа кърналовският войвода.

Той лично видял товарния автомобил на селския кмет – „Форд” Е 1821 КР, паркиран в насрещната лента, почти изцяло на пътното платно, в който момчетата с резачките товарели нарязаната на шайби дървесина. Петров направил снимки и заедно със сигнала веднага ги изпратил в кметството в Петрич с настояване „да се обуздаят действията и своеволията на Стоян Бойчев”. Лидерът на ВМРО бе категоричен, че дървото не е било маркирано и освен кмета на Кърналово, санкция трябва да понесе и отговарящият за общинските гори Вальо Тунчев.

„Вместо да ме наградят, че извадих от джоба си 50 лв. и ги дадох на момчето да отсекат опасните клони, колегите от ВМРО явно вече са започнали предизборната си кампания”, коментира вчера пред „Струма” кметът на Кърналово Ст. Бойчев, който не отрече, че е участвал в акцията по рязането на дървото. Според него черницата била 100 % изгнила и още преди 6 месеца общинският еколог препоръчал тя да бъде премахната, за да не падне някой клон върхуминаващ под нея. „Аз имах други планове за дървото – поръчах да направят пейка, която да поставя под него, за да си почиват хората, които отиват на борсата, но като разбрах, че е изгнило, се отказах да я слагам, разказа селският управник. Той заяви, че е откарал дървесината от черницата в кметството и смята да я даде или на училището, или на детската градина.

Бойчев уточни още, че сега му предстои да реже маркирани дървета в селския парк, който е 24 дка, и очаква нова серия със снимки, изпратени в кметството в Петрич. „Бил съм в Германия, където за всяко отразяно дърво се засаждат по 9 нови, аз ще обогатя опита на германците и за черницата в продължение на 10 дни ще посадя 10 нови дървета”, зарече се Ст. Бойчев. Зам. кметът на общината Минка Салагьорова смекчи диагнозата на селския управник и обясни, че черницата ще се размине със санитарна сеч. Щом в общината получили сигнала и снимките, те веднага изпратили на място служителя в отдел ТСУ Румен Калъпсъзов, за да спре пълното отрязване на дървото. Според общинските специалисти не е добре черницата да бъде премахната изцяло, защото стволът й може да се сцепи на 4 и някой да пострада.