Докъде стига наглостта на ромите в пловдивската Арман махала? Този въпрос бе зададен от пловдивчанин, живеещ в Кършияка, който ежедневно е свидетел на живота на „мургавите ни събратя”. Какво всъщност има предвид читателят ни? Къща на три етажи и съседната й, бяха сред постройките, които трябваше да бъдат премахнати през пролетта, съобщава "Трафик".

Сагата с незаконно построения палат продължи месеци, като делата стигнаха до най-висока инстанция. Стопаните пък дори бяха сигнализирали и до съда в Страсбург, че са дискриминирани. В крайна сметка институциите отсъдиха в полза на Общината и дадоха зелена светлина на багерите да влязат в махалата.

Една от къщите бе триетажен палат на семейство Юсеин, който ден преди акцията имаше среща с районния кмет с молба, да не бъде бутната къщата и с уверение, че сами ще си я разрушат.  От кметството им дадоха срок до 1 май.

Първи май мина, юни също и така до октомври. Къщата на Юсеин все още е там, а все още тухла не е преместена. Наглостта на ромите не свършва дотук. Те все още обитават палата, като са си вдигнали дори навес и нова ограда.

Възползвайки се от търпението на администрацията на район „Северен” , явно стопаните нямат никакво намерение да напуснат къщата, камо ли да я разрушат.

Наш репортер отиде на място до въпросните къщи. И макар никой от семейство Юсеин в онзи момент да е в къщата, по нищо не личеше, че тя е необитаема или, че жителите й имат намерение да се изнасят. В двора бяха натрупани дърва за огрев, имаше пране, както и торби с покупки.

Търпението обаче на Общината се е изчерпало, съдейки от думите на кмета на „Северен” – Ральо Ралев. Въпросът бе отнесен до него, който коментира, че чашата вече е преляла.

Издадена е заповед за разрушаване, като на стопаните е осигурено временно жилище. Те сами ще решат дали да се възползват от него или не, но в крайна сметка къщата не може да остане на общинската територия.