18-годишен познайник на полицията е задържан за дързък грабеж и побой над старица. Съучастникът му се издирва. Тежкото престъпление е разкрито за броени часове благодарение на бързите действия на криминалисти от Областната дирекция на МВР и Окръжната прокуратура във Велико Търново, пише "Труд".

Екшънът се разиграл около 22,30 часа в четвъртък вечерта. В злополучната вечер двамата злодеи нахлули в дома на 77-годишна самотноживееща жена. Стопанката спяла и не успяла да окаже съпротива на нападателите. Те били с качулки и когато проникнали в къщата, метнали кърпа върху главата на бабата, за да не им види лицата. Тя се опитала да прокуди неканените гости, но двамата мъже я проснали на пода по очи и захванали да я удрят.

След това завързали ръцете и със сезал и претършували жилището. Задигнали раница с 600 лева и лични документи и по брутален начин изтръгнали 7 златни пръстена от ръцете на жертвата. После завлекли старицата в избата и я затворили там. Веднага след това напуснали къщата с плячката.

През цялата нощ пострадалата се опитвала да се освободи от примката и едва сутринта успяла да се развържи. Веднага отишла у съседите и около 7,50 часа в петък подала сигнал на телефон 112. 

"Жената беше в шок, но успя да посочи единия от извършителите. Той е от същото село и пострадалата го е познавала. Дори в деня на нападението го срещнала на улицата и той се загледал в златните накити на ръцете и. Само след броени часове е задържан", съобщи окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов.

Директорът на ОДМВР в старата столица старши комисар Димитър Машов допълни, че арестуваният е с множество криминалистични и съдебни регистрации предимно за кражби. Осъждан е като непълнолетен като последната му ефективна присъда е била за 6 месеца. В началото на февруари е излязъл от затвора в Ловеч.

"Лицето е задържано за 72 часа и му е повдигнато обвинение по чл.188 от НК за грабеж. Грози го наказание от 3 до 10 години затвор. До момента не е направил самопризнания. От местопрестъплението са иззети доказателствени материали и са назначени експертизи", обясни наблюдаващият прокурор Ивайло Гайдаров.

Той поясни, че потърпевшата е в шок от преживяното, но не е в болница. Старицата обаче не е успяла да види лицето на другия нападател. Засега той се укрива.