Яйца и димка бяха хвърлени по участниците в "Бургас Прайд", а знамето на ЛГБТ общността беше изгорено, информира „Фокус“.


Първоначално участниците на контра шествието започнаха да замерват с яйца дошлите на Прайда, при което беше уцелен полицай.

След това беше захвърлена горяща димка, а накрая организаторът на контра шествието - Бисер Русимов, запали знамето на ЛГБТ общността.

Широко рекламираното участие на холандски дипломати и други високопоставени лица обаче се оказа фейк, съобщава "Флагнам".

В 16 ч те се събраха зад паметника Альоша, а около тях имаше ограждения и полиция. Зяпачите, дошли да гледат сеир, бяха много повече от участниците. Противниците на парада се струпваха в началото на площада и около 16,30 часа тръгнаха към паметника. Те бяха спрени пред загражденията и в началото между двете групи имаше само подвиквания, псувни и закани: "Не сме агресивни, но ако ни провокирате, тежко ви и горко!".

На моменти обаче напрежението ескалираше. Противник на LGBT-движението донесе кора с яйца, които бързо се разграбиха и полетяха към прайда. Униформени обаче веднага се намесиха. След това към "различните" полетяха и пресни краставици.

Викове у-у-у-у и „антибългари“ се разнасяха сред противниците на парада. LGBT-то отговориха с дежурните скандирания за любов и "Не на страха!". Много често скандираха и "Няма да търпим!". Някой хвърли димка, а малко след това Бисер Русимов и Стефан Петров – Машината от ОЗБГ успяха да заобиколят огражденията от страната на съда и запалиха едно от знамената на прайда – седемцветната дъга, която по принцип е детски символ, присвоен от LGBT. Няколко полицаи веднага отидоха на място и изтикаха двамата от територията на прайда.

За охрана на мероприятието е осигурена значителна сила – жандармерия с кучета, полиция, специални части. Това са  хиляди левове, взети от джоба на данъкоплатците, за да се охранява това „мероприятие“. За жалост неговото провеждане не се нуждае от разрешение от Община – Бургас, а само от уведомление.Снимки: bTV