В Пловдив цените на имотите ново строителство се движат в диапазона между 600 и 650 евро за кв. м, а в централните части на града достигат около 1000 евро на кв. м. В луксозните комплекси, които се намират в централните райони, цените стигат и до 1200 евро на кв. м, показват данни на агенция за недвижими имоти, пише "Труд".


През настоящата година голямо значение за средните цени при сделките ще имат имотите, които излизат на пазара. Ако това са просторни апартаменти в качествени сгради, цените ще продължат да вървят нагоре.

Интересът на купувачите в Пловдив през тази година ще бъде насочен основно към големи апартаменти до 100 кв. м в сгради ново строителство в централните райони на града, прогнозират брокери на недвижими имоти.

Тъй като възможностите за изграждането на нови сгради в централните райони на Пловдив вече са ограничени, много купувачи се насочват към западните квартали, където има по-широки улици и по-големи междублокови пространства. В южните квартали цените са по-ниски и привличат хора, които търсят бюджетни решения.

Нараства търсенето на напълно готови и дори обзаведени жилища, в които човек може веднага да се нанесе. Това е нова тенденция на пазара на имоти в Пловдив.

Доскоро жилищата в новите сгради се купуваха довършени на етап шпакловка и замазка. Все по-често се предлагат и апартаменти с готови кухня, баня, настилки на подовете и тавани. Цената на тези жилища е по-висока, но купувачите са готови да я платят при качествено изпълнение на строителните работи.

Най-атрактивни в Пловдив са двустайните жилища на етап “в строеж” с цени между 40 хил. и 50 хил. евро. За завършени и обзаведени двустайни апартаменти купувачите са склонни да платят от 50 хил. до 60 хил. евро. Най-желаните квартали в града под тепетата са Център, “Западен” и “Смирненски”, засилен интерес има и към “Кършияка”.

Сред купувачите на апартаменти преобладават млади семейства, които имат едно или две деца, като те могат да бъдат разделени на две групи. Едните търсят своя първи дом, а другите искат да се преместят в по-голямо и комфортно жилище.

Развитието на IT фирмите в Пловдив дава възможност на все повече млади хора да си купят свой дом. По-младите участници на пазара на недвижими имоти най-често взимат и банков кредит, за да осигурят необходимите средства за купуване на жилище.