40-годишен българин, живеещ в Германия е бил изловен на пътя Шумен-Силистра да кара кола с лошо направен фалшификат на шофьорска книжка, съобщава "Монитор"

Пред полицаи обаче шофьорът твърдял, че е получил книжката след редовно изкаран шофьорски курс, за който даже платил 1000 лева. В сумата влизало всичко - листовки, кормуване, издаване на свидетелство за управление на МПС, а както се оказало впоследствие - и досъдебно производство за използване на подправен или неистински документ.

Е. Х. от шуменското село Климент бил спрян към три следобед във вторник по пътя Шумен - Силистра до разклона за село Сливак. Мъжът бил с "Ауди 6" на баща му. Дошъл си за малко в България, за да си смени документите за самоличност и решил докато е в страната да изкара и един шофьорски курс.

Записал се на курс при инструктор, за когото полицията не дава засега подробности. Учителят му казал, че като изкара курса, от него ще си получи и шофьорската книжка. По думите на Е. Х. той действително посещавал "курса", имал часове и по кормуване и накрая си получил и книжката.

Още щом представил документа на катаджиите по пътя Шумен - Силистра, униформените били сигурни, че е менте, защото книжката чак крещяла "Фалшива съм!", толкова зле била фалшифицирана. Майсторът, който я правил дори не се постарал да улучи формата на номера на шофьорските книжки и номерацията, използвана в областта.

Потвърдило се, че документът не е издаван от надлежен орган по установения законов ред.
По случая е образувано досъдебно производство по чл. 316 за използване на документ с неистинско съдържание, обявиха от полицията.