Окръжната прокуратура във Варна ще изправи пред съда 41-годишния Борислав Николов за убийството на съпругата му Кремена, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Бившият рулеви, който работел в златарско ателие на пазара във Варна, пребивал системно съпругата. Първият побой на жена си нанесъл дни след сватбата им през ноември 2013 г., съобщават от прокуратурата.

За проблемите в брака Кремена споделяла с родителите и брат си, подавала и жалби в полицията. Пред своя състудентка от Софийския университет и приятелки разкривала, че тя има интелектуално надмощие в семейството, а Борислав – физическо.

Брачният живот, изпълнен с побои, физическо и психическо насилие над жертвата, довел до решение за разтрогването му. Съпрузите подали молби за прекратяване на брака си на 8 февруари тази година. Бракоразводното дело било насрочено за 26 февруари 2019 г. във Варненския районен съд – само ден след убийството на Кремена.

Заради физическото насилие, което Борислав упражнявал над Кремена, родителите й се тревожели за нея и баща й настоявал тя да му звъни всяка сутрин до 10 часа, за да е сигурен, че е жива.

На 24 февруари тази година около 16.15 часа Борислав се обадил на Кремена и поискал да говори с нея във връзка с предстоящия развод. Върнал се в обитавания от тях апартамент в 17 часа. Около 19 часа разговорът прераснал в скандал. Борислав счупил мобилния телефон на Кремена. Удрял я с юмруци по главата и лицето, блъскал главата й в стената на хола, в ръба на комина, с всякакви предмети, които му били под ръка. Започнал да я души. Писъците на младата жена били чути от хазяите им.

Около 20.20 часа Кремена успяла да се откопчи от подсъдимия, изтичала на етажа на хазяите и поискала от тях да повикат полиция. Мъжът предложил тя да отиде в Първо РУ на МВР, но пребитата жена отказала. Окото, устата и носът й били подути и окървавени. Кремена се върнала в жилището, а хазяинът слязъл и предупредил Борислав да спрат скандала.

Домашният насилник повикал майка си, за да му помогне да се изнесе. Взел лични вещи, телевизора и лаптопа и с майка си напуснал апартамента с такси. След тръгването им тя заключила входната метална врата и пуснала резето.

На 25 февруари след 12 часа майката на Кремена започнала да я търси по телефона. След като не успяла да се свърже с нея, към 14 часа отишла в апартамента. Никой не отворил на позвъняванията й. Тогава подала сигнал в полицията. За да влязат в жилището, бил извикан екип на гражданска защита.

Тялото на Кремена било намерено в една от стаите след влизане в апартамента през балкона. В хола масата била обърната, имало и счупени предмети.

Смъртта на 40-годишната Кремена, настъпила в периода от 4.30 до 7.30 часа на 25 февруари тази година, била причинена от притискане на мозъка от масивен вътрешен кръвоизлив, причинен от травматичните увреждания по главата и лицето й. Развитието на вътрешния мозъчен кръвоизлив ставало бавно, за часове, до появата на животозастрашаващите признаци и настъпването на смъртта. При аутопсията на тялото съдебните медици описали травми и по шията, гърба, поясно-хълбочната област, краката и ръцете, получени чрез удари върху или с твърди предмети.

Към момента на извършване на убийството Борислав е бил в състояние на обикновено алкохолно опиване – лека степен, но е могъл да ръководи постъпките си. Единственото смекчаващо вината му обстоятелство според прокуратурата е чистото му съдебно минало.

Предстои делото срещу 41-годишния подсъдим да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, го очаква наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Борислав Николов е приведен в затвора.