Ако имате свободни 1 250 000 евро и се чудите къде да вложите парите си, може да се сдобиете с този живописен имот в Родопите, приканват обяви на брокери под тепетата, пише marica.bg.


Въпросната къща се намира съвсем близо до Пловдив и разполага с красива градина, басейн, детска площадка, барбекю, фитнес със сауна и гараж.

Басейни, в които ще ви се прииска да влезете на секундата


Уловката е, че това едва ли ще е новата ви еднофамилна къща. Продаваният имот е подходящ по-скоро за бизнес - това е къща за гости, напълно завършена в голям парцел от 3 декара. Мястото е преди село Бойково, т.е. на около 23 км от Пловдив.

За момента това е един от най-скъпите имоти в региона, твърдят експерти по сделките. В разгара на лятото пазарът на имоти като че ли излиза от кризата COVID-19.


Ала на тезгяха офертите се движат в двата полюса ​ за продан има както елитни имоти от високия ценови клас, така и по-семпли предложения от по 4-5 хил. евро - толкова струва приличен имот с двор в близките до Пловдив родопски села. 

В ниския ценови клас близо до Пловдив в момента се продава къща само за 4890 евро, показва справка в обявите на агенциите за имоти. Разбира се, цената е толкова ниска, понеже къщата е за ремонт, уточняват брокери.

Става дума за едноетажна къща с голям двор от 1100 кв.м, с плодни дървета, кладенец, паркоместа и една стопанска постройка, разположени на 20 км от Асеновград и на 45 км от Пловдив.

Промени при разрешителните за строеж

Добрата новина е, че освен ниската цена къщата има приятно южно изложение и РЗП от 86 кв.м. Отново в ниския ценови клас е двуетажна къща (140 кв.м) с паркинг и градина с големина 1090 кв.м само на 55 км от Пловдив, в родопско село до Лъки.

За нея продавачите искат 5950 евро, като цената е паднала. Доскоро къщата се продаваше за 7000 евро.

Активен пазар на луксозни имоти отчитат в последно време и от консултантската компания Unique Estates. През юни сегментът възвръща близо 70% от обемите си спрямо нивата преди COVID кризата.

Къща, наподобяваща дърво и скрита в гората

Най-силен е интересът към къщи в средния сегмент между 400 000 и 600 000 евро. 

Луксозният сегмент у нас е по-консервативен и затворен, което до голяма степен го предпазва от съществени глобални влияния, се посочва в доклад на компанията.

Собствениците на луксозни жилища обикновено нямат належаща нужда да продават и могат да си позволят да изчакат. Това дава допълнителна устойчивост на този сегмент и дългосрочна сигурност на вложенията.  

Ако човек притежава луксозен имот, той много трудно може да изгуби парите, вложени в него, дори по време на криза, твърдят експертите. От компанията отчитат ръст на запитванията и сключените сделки с къщи - сегмент, който обичайно се характеризира с повече предлагане и по-малко търсене.

Страхотни апартаменти в Санторини с пленяващи гледки

През последните месеци обаче вследствие на извънредните условия купувачите, които традиционно избират апартамент за живеене, вече се интересуват от предлагането на къщи на сходни цени - между 400 000 и 600 000 евро.

В тези несигурни времена част от купувачите, както и инвеститорите се чувстват по-комфортно с резервни активи в недвижими имоти в сравнение с други инвестиционни инструменти.

Портфолиото от имоти, представено чрез платформата на компанията, включва най-голямата селекция от жилища на стойност над 1 млн. долара в света, като такива са над 85% от всички предлагани под логото на бранда.

През 2019 г. сключените сделки в световен мащаб надхвърлят 250 млрд. долара, сочи докладът на Luxury Portfolio International.