Цигани от варненския квартал „Максуда” стягат семейните редици за голям берекет от тонове желязо, което очакват да се изсипе от небето с китайската космическа станция „Тянгун-1“. Казват, че по телевизора научили, че от небето ще падат 18 тона желязо. Други, явно подведени от шегобийци, също сериозно говорят за това, пише в. Монитор.

„Ако пада при нас, цял месец трябва да носим - голема работа ще има. Затуй съм приготвил каруцата, жената и децата с количките, дето обикалят по казаните, и всички отиваме да събираме и да носим, да вземеме някой лев. Може и богати да станем“, надява се наивно главата на многобройна челяд, бат‘ Метин. На въпроса дали се страхува, че може някое падащо парче да го удари, той отрицателно клати глава.

Не знае какво точно пада и как ще разбере кога ще стане това, но вече е организирал семейни дежурства за наблюдение. Даже дал на най-малкия си син, 5-годишния Бейхан, един бинокъл, намерен в казаните, да гледа дали пада нещо от небето, та да не изтървaт келепира.

„Не вярвам! Няма такива неща, не знам“, категорични са двама мъже на възраст, излезли на припек пред импровизирания си дом.

„Какво пада от небето? Къде, бе бате?“ подпитават пък заинтригувано мургави любопитковци от по-новото поколение в махалата, които кръжат като конски мухи около всеки новодошъл в махалата. Метин обаче тарикатски мълчи и се подсмихва под мустак, като чеше небръснатото си лице, без да обелва и дума. Не дава обаче да го снимат - да не го търсели после мутрите, като забогатее. 

40-годишният Илиян, който живее в общинския приют за бездомни и социално слаби, редовно гледа новините и знае за китайския сателит. Според него много от настанените в приюта ровят по казаните, но се чуди на акъла на някои от тях, които разправяли наляво и надясно как ще забогатеят от желязото, дето ще падне от небето.

„Това си е ала-бала за наивници. Абе, ако това нещо падне тука, нас изобщо няма да ни има, бе! За какво желязо, за какви 5 лева ще ми говорите, а? Айде стига глупости! Тези малоумници си мислят, че ей така пада нещо от небето, събират и пълнят джобовете с пари. Ама са им криви сметките - не знаят, че ще гръмне като бомба и ще ни изтрепе. Ще изрине целия град и няма да остане камък върху камък“, категоричен е 40-годишният мъж, който не храни розови илюзии и дори се страхува от бъдещия сблъсък на сателита със земята.

БЛИЦ припомня, че ако отломки от „Небесният дворец“ паднат у нас, то те не трябва да се докосват за нощи на света, тъй като са опасни и могат да причинят рак и кома.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!