Няколко общини в Плевенско се канят да обявят бедствено положение заради пълчищата от комари, които жилят наред жителите. Една от общините е Дъбован, където днес хората са се събрали на протест с призив държавата да вземе бързи и адекватни мерки за намаляване популацията на насекомите, съобщава Нова телевизия.

Повече от месец жителите на Дъбован са подложени на системен тормоз от комари - основно сутрин и вечер. 

"Нетърпимо е. Не може да се стои навън и в момента, в който почне да се мръква, всички се прибират по домовете си", коментира Десислава, която е майка на малко момченце. По тялото му няма място, където да не е нахапано. "Нощем се буди, плаче, сърби го, моли ме да го мажа с крем", коментира майката.

От дезинфекционната станция обясняват, че третирането срещу комари е трябвало да започне още през пролетта, но общините не са го направили. Сега е късно, остават само студените обработки на наземните площи като възможност. Положението е трагично, коментират специалистите.

Хората по поречието на Дунав апелират към държавата за помощ и авиационно третиране срещу комарите. Това е правено и преди три години.

Кметът на Болярци сподели, че бюджета на общината не стига за пълноценно третиране срещу насекомите. Кметът посочи, че по сега действащата нормативна база общините няма как да обявят бедствено положение заради комарите. 

Кметът на Дъбован посочи, че положението е сериозно, хората не могат да извършват обичайните си дейности. "Представете си как един комар може да ви побърка, а сега си представете какво е, ако комарите са милиони", посочи тя. Възрастните хора споделят, че подобно нещо не се е случвало от 25 години.