„През следващите години бюджетът на Пловдив няма да има достатъчно средства за едновременното изпълнение на всички важни инфраструктурни обекти“, прогнозира кандидатът за кмет на с №56 Николай Радев на дискусия, инициирана от Съюза на архитектите.

Решението според него е едновременно чрез новия Устройствен план и чрез програмен бюджет.

„С приемането на нов ОУП е необходимо определяне на приоритетните обекти. С формиране на бюджета по новия начин, който ние предлагаме, т.е. програмно ориентиран, инфраструктурните проекти ще бъдат подредени по реда на тяхната приоритетност така, че последователното им изграждане да бъде финансово обезпечено“, обясни социалистът.

Той бе категоричен, че с програмен бюджет животът на пловдивчани ще бъде облекчен, без да се налага тегленето на банкови заеми.

Намерение за нови кредити в дискусията заяви кандидатът на НФСБ-ВМРО Славчо Атанасов, което силно противоречи на ангажиментите му пред пловдивчани да намалява данъците. 

На дискусията архитектите настояха за прекратяване на порочната практика за служебно изготвяне на проекти.

Те поставиха темите за инженеринга и архитектурните конкурси, дигитализацията на градоустройствените проекти и публикуването им в страницата на Община Пловдив, социализирането на коритото на река Марица, бъдещето на Зоологическата градина и дублиращ  гребен канал. 

„Недопустимо е град като Пловдив да не разполага с дом на операта. Задачата на следващия кмет и новия общински съвет е да отредят терен за построяването на модерна и функционална сграда“, посочи Николай Радев.

Той изрази категорично несъгласие със своите опоненти да се строи сграда на Пловдивската опера на мястото на бившия партиен дом.

„Ние имаме ясна визия за Пловдив и желаем равностойно партньорство с професионалните гилдии“, заяви кандидатът за кмет на Пловдив от „БСП за България“.