Изоставена от 6 години сграда на обявената в ликвидация специализирана болница за лечение на туберколозни пациенти в старопланинското село Радунци безуспешно търси  купувач, съобщи частния съдия изпълнител Десислава Цветкова от Казанлък.

Тя припомня, че до сега е провела половин дузина публични търгове, като в началото цената е била 1,2 млн. лв, колкото са задълженията за еленергия, вода, данъци и заплати към персонала. Последното „упражнение“ е било на цена от 480 000 лв., колкото е и данъчната оценка на имота с над 4000 кв. метра застроена площ, но така и не се е появил кандидат за участие, съобщава "Монитор".

„За съжаление от здравното министерство са се дезинтересирали от имота си, никой не е ме е търсил, от време на време ми звъни управителят на дружеството , което на практика съществува само формално, от търговския регистър разбирам че е сменен ликвидаторът, но не сме се чували и вече не зная дали ще продължим процедурата за продажба на имота!“, споделя Цветкова.По думите й огромният обект  /строителството на болницата е започнато с указ на цар Борис ІІІ през 1936 г., а е завършено през 1953-а/ вече няма никаква охрана, тя самата не знае какво е истинското състояние на 4-етажната сграда.

Обявеният за продажба болничен корпус е с разгърната застроена площ от 15 220 к.в м, на 4-те етажа са разположени лекарски и административни кабинети, рехабилитационен център, операционни и стационарни зали, санитарни помещения, складове, столова и др. 

Някога това е бил най-големият санаториум на Балканите, имало е стационар със 700 легла, лично царят дарил през 1936 година 500 дка гори и ливади в землището на село Дъбово, за да бъде подсигурена издръжката , припомнят запознати.

В момента в Радунци живеят около 30 души, някои от тях са работили за болницата и още чакат да си получат възнагражденията.

По телефона новият ликвидатор, назначен от МЗ , сливенският адвокат Станимир Комбалов призна , че не е ходил на място и тепърва ще се запознава със ситуацията.