Екипът на арх. Георги Стоилов, построил Дом-паметника на БКП на Бузлуджа през 1981 г. и младата арх. Дора Иванова ще обединят сили, за да възстановят уникалния обект, който от години се руши.
„Това е паметник на идеята, затова той е интересен на целия свят – има паметници на хора, на събития”, коментира пред bTV Стоилов.

Археологът проф. Николай Овчаров обясни, че по време на честванията на празника на Розата в Казанлък е запознал премиера Бойко Борисов с проекта на арх. Иванова за обновяване на монумента (вижте го ТУК). На среща в МК, където Овчаров е съветник на Вежди Рашидов, представители на СБХ, Съюза на архитектите, община Казанлък, оригиналния колектив и арх. Иванова е решено да се започне съвместна работа.

Освен изготвянето на проект за обновяване на паметника, ще бъде изяснен статута му, както и отношение на БСП към него, след като през 2011 г. той беше даден на партията, но тя още не го е приела.

„Целият колектив е готов да работи”, подчерта Стоилов, който ще ръководи архитектурния екип.

Проектът на арх. Иванова предвижда няколко различни варианта за употреба на „чинията” – като монумент на националната историческа памет (като основно предложение), музей на комунизма, мултифункционална зала, хотел или ресторант.

„Това е един важен обществен факт. Аз не мога да се налагам на обществото, то трябва да реши какво иска да види”, категоричен беше Стоилов.