Нова схема за измама на възрастни хора в Монтана. Този път мошениците намесват кметовете на селата. Примамват пенсионери, уж да вършат услуга на местната власт. Причакват ги точно в дните, в които взимат пенсия. Каква е клопката, разказа в репортаж Нова телевизия.

Георги и Петкана от монтанското село Громшин са измамени по един и същи начин, около пазара и гарата в Монтана. В деня, в който взели пенсиите. „Дойде при мен и каза, чичо взел съм на кмета тези неща, но трябва да ги платиш”, разказва Георги Захариев, потърпевш. Без да се замисля Георги му дал 40 лева за бушони предназначени за автомобил, които в магазина не струват повече от лев.

Мнимият познат на кмета, обаче видял, че дядо Георги има пари и му казал да изчака, за да му даде още една опаковка. А за по-достоверно дори му дал да говори по телефона с кмета, който потвърдил за поръчката. Георги обаче въобще не разбрал, че говори със съвсем друг човек - също участник в измамната схема.

„Той го набра и ми каза това е кмета. Не се усъмних по никакъв начин”, казва още Георги. Минала седмица и Георги решил да занесе бушоните на кмета. И така лъснала измамата. „Попитах го какво ми носи и той извади единия блистер с бушони от джоба. И го питам тези бушони за какво са ми. И той ми каза, забрави ли, нали говорих с теб на пазара”, разказва Андрей Кръстев - кмет на село Громшин.

И баба Петкана си мислела, че помага на кмета. На пазара в Монтана, минути след като взела пенсията, изгоряла с 24 лева.

„Дойде при мен и ми каза да предам това на кмета и аз му казах, няма проблеми”, спомня си Петкана Гълъбова. В пакетчето имало електронна платка. Баба Петранка нямала точно и му дала 40 лева. „И той отиде да ги развали. И ми върна 15 лева и една закуска, че не е имало да му развалят”, обяснява Петкана Гълъбова.

След това се прибрала и право при кмета, за да му занесе пратката. Тогава разбрала, че всъщност не му е направила услуга. Според Георги и Петкана, измамникът е един и същ. И съветват никой да не дава пари на никого. Полицията започва проверка.