Попълнете търсена ключова дума или фраза

Нова опасна болест върлува в Габрово!

https://blitz.bg/obshtestvo/regioni/nova-opasna-bolest-vrluva-v-gabrovo_news633500.html Blitz.bg Габрово, България 16 Окт. 2018, 20:48 1858 прочита 0 коментара
Ку-треска – една забравена болест се завърна. За периода 20 ноември 2017 - 24 август 2018 г. на територията на Габровска област са регистрирани шест огнища на Ку-треска по животните. Това съобщиха от РЗИ-Габрово.

За този период РЗИ Габрово извърши изследвания на 81 лица (животновъди и ветеринарни специалисти, заети с отглеждането и обслужването на болните животни, както и лица, консумирали мляко и млечни продукти от болни животни). Резултатите показват, че 21 лица от тях са заболели от Ку-треска. Всички заболели са провели антибиотично лечение.

Двама от заболелите са лекувани в болнични условия. От заболяването боледуват и хора, и животни. Причинява се от бактерия (Coxiella burnetii), доста устойчива на външни влияния и дезинфекционни средства. Основният източник на зараза са домашните животни: крави, овце, кози, по-рядко коне и домашни птици. По-висок риск от заразяване с Ку-треска има при определени професии: работници в сферата на животновъдството, кожарската и млечната индустрия, ветеринарни лекари, ветеринарни техници и други професии, при които има близък контакт с животни. Инфектирането може да стане по няколко начина: чрез вдишване на прах, заразен с екскрети на заболели животни, при клане и обработка на животински суровини, през кожата и лигавиците от околоплодни води при израждане на животни, чрез консумация на замърсена храна или непастьоризирано мляко от болни животни или други млечни продукти, които не са претърпели достатъчна термична обработка.

Разграничават се два начина на протичане – остро и хронично. Най-типичнате изяви на острата Ку-треска са грипоподобна болест и пневмонията. Грипоподобната болест започва внезапно и продължава обикновено между 2-14 дни. Основните симптоми са висока температура - до 39-40оС, която продължава дълго време. Болните се оплакват от силно главоболие, гадене, отпадналост, болки в мускулите. Пневмонията причинената от Coxiella burnetii може да бъде както лека и самоограничаваща се, така и тежка с развитие на усложнения.

Тя протича със суха кашлица, обща слабост, бодежи в гърдите, температура. Главоболието е чест симптом и обикновено е силно. Хроничната форма на Ку-треската протича много тежко и води до артрит (възпаление на ставите), остеомиелит (възпаление на костите), васкулит (възпаление на кръвоносните съдове), възпаление на мозъка. Хроничният ендокардит (възпаление на вътрешния слой на сърцето) е най-честото усложнение на хроничната Ку-треска. Инфекцията с коксиела може да протече и с клиничната картина на остър вирусен хепатит - гадене, повръщане, потъмняване на урината, пожълтяване, повишаване на чернодробните ензими. Инфекцията при бременни води до сериозни увреждания. Само в една трета от случаите бременността завършва благоприятно.

Във връзка с утежнената епизоотична и епидемиологична обстановка в Габровска област по отношение на Ку-треската, РЗИ Габрово съветва да не се закупуват млечни продукти с неизяснен произход, от нерегистрирани производители. Това, че млякото, млечните продукти и месото са „домашно производство“, не означава, че са стопроцентово безопасни. При навременно диагностициране лечението на Ку-треската е успешно, но е по-добре заболяването да бъде избегнато като се спазват някои профилактични мерки, като: Когато се грижите за животни (крави, овци или кози), ползвайте защитно облекло, маски и ръкавици.

Правете дезинфекция на оборите, кошарите и други обслужващи помещения. В случай на проява на признаци на Ку-треска при животните - аборти, преждевременни раждания, обърнете се към ветеринарните служби за изследване и лечение. Стриктно спазвайте хигиена при млекодобива – измивайте, почиствайте и дезинфекцирайте съдовете. Консумирайте млякото след добра термична обработка и сиренето след достатъчен период на зреене. Ако имате контакти със съмнително болни животни или сте консумирали животински продукти които не са подлагани на достатъчна термична обработка и започнат оплаквания, като висока температура, отпадналост, главоболие и болки в мускулите на краката, потърсете незабавно лекарска помощ!

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам