68-годишният бивш директор на "Софарма" Асен Стоянов, който загина на писта в Банско преди дни, е запален скиор. Градът от доста години е любимото място, където удовлетворявал своята страст, пише "Телеграф".

Вече като пенсионер той имал повече свободно време и се задържал повече дни на пистите. Предпочитал да наема квартира в курорта и с кабинковия лифт се качвал до горна станция. После със седалков продължавал до Платото и стръмната и опасна писта номер 5, където намери смъртта. 

Въпреки възрастта си той притежавал ски умения на професионалист и увереност в карането по трудните трасета.

БЛИЦ припомня, че Стоянов е летял с голяма скорост по пистата, когато се е сблъскал с друг скиор на 35 години от Якоруда, който е със счупен крак след инцидента. 

Очевидци разказват какво са видели при фаталния сблъсък: 

"Спускахме се по пистата, която е много стръмна и всичко се случи пред очите ни. Двамата слаломираха с много висока скорост и се сблъскаха почти челно. Удариха се рамо в рамо и глава в глава. Оттам нататък се търкаляха много дълго. Когато спряха единият остана да лежи неподвижен. Караха с много голяма скорост. И двамата имаха каски".

Те подали сигнал за инцидента в 10:55 часа в ПСС - Банско. На място бързо пристигат планинските спасители, включително и дежурен специалист от "Пирогов", командирован в ски зоната. 

Заварили пострадалия в безсъзнание, но жив. Оказа му е спешна реанимационна помощ. 

Мъжът е интубиран и е включен на апарат за поддържане на пулса. С линейка е транспортиран до болницата в Разлог, но по пътя издъхнал. 

Резултатите от аутопсията все още не са готови, но предположенията на лекарите са, че множество фрактури по тялото и черепно-мозъчна травма са причинили смъртта.