"Има доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг пред сградата на Областна администрация Хасково. 

БЛИЦ припомня, че в понеделник стана ясно, че 28 крави са починали минути, след като са пили вода от река Марица.

Ангелов говори за стъпките, които предстоят да бъдат направени от страна на Министерството на здравеопазването и РЗИ - Хасково във връзка със замърсяването на водата на р. Марица.

"Ще бъде раздадена вода на хората в периода, в който няма да има вода за пиене. Чакаме междинни резултати от изворите, очертани в червено", каза здравният министър.

"Нека хората да знаят, че водата няма да е толкова бистра. Има възможност заради повишаване на налягането да имаме аварии. Да обобщя - изворите Райново, Злато поле и Брод ще бъдат пуснати. Тогава Димитровград ще бъде захранен с вода", посочи Ангелов.

Както медията ни писа той замина за Хасково по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да се запознае на място със ситуацията, свързана със замърсяването на водата на р. Марица и предприемането на всички необходими мерки, за да се гарантира здравето на населението и осигуряването му с питейна вода.

"350-360 пъти е завишението", разкри министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро. По думите му се проверява предприятието, което се смята за замърсител.

"Намерихме остатъци от торове в тази вода", допълни министърът на околната среда и водите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!