Най-възрастният участник в спасяването на кръста на Богоявление Янко Янков първи хвана светия символ в ледените води край Синеморец. Ритуалът се проведе по стар стил на 19 януари на плажа в местността Бутамята пред погледите на над 100 зрители – местни жители и гости, дошли от други краища на страната, пише “Монитор”. В морето се хвърлиха шестима мъже, сред които и 92-годишният полковник от запаса и летец навигатор Янко Янков, който за първи път стигна най-бързо до кръста и излезе с него.

Преди това отец Йордан от Ахтопол направи водосвет и благослови спасителите. Местните жители бяха приготвили и традиционната пита с мед, от която опитаха повечето от хората, дошли на тържеството. Всичко премина при хубаво слънчево, но студено време заради излезлия северен вятър. Вълни край Бутамята обаче нямаше. Снимка: Росица Чанева „Не съм доволен, защото отецът не хвърли кръста силно навътре в морето, а твърде близо до брега и аз може би затова го хванах първи, сподели след ритуала за „Монитор“ Янко Янков. – Времето беше идеално, можеше де плуваме повече, да се състезаваме за тази чест, а сега стана сякаш много лесно.

Първото, което направих след това, беше да изпия чаша бренди и да запаля цигара. Не съм пушил от три месеца, готвих се за това събитие много усилено, изядох стотици лукчета, с които заместих цигарите. Продължавам и догодина, никой не може да ме спре, докато съм здрав. “ Снимка: Росица Чанева Именно чичо Янко, както го наричат местните, беше в основата на възстановяването на ритуала за Богоявление в Синеморец пред 2015 г. след 67-годишно прекъсване. Оттогава той не пропуска да участва в него и единствено спасяването не се проведе преди 2 години заради много лошо време, силен студ и големи вълни.

Най-старият синеморски рибар се пуска в ледените води без специално облекло само слага плувна шапка, но преди това се маже с някаква специална смес, в която основното вещество е свинска мас. До тази есен в подготовката му помагаше неговият малък син доктор Румен Янков, но той почина преди месец и железният старец остана сам. Въпреки това не се отказа от традицията, превъзмогна мъката си и успя да спази традицията. За Богоявление 2019 г. Янко Янков, който е и председател на Организационния комитет по провеждане на ритуала в Синеморец, беше изпратил покани на президента на България, на премиера, председателя на Народното събрание, партиарха Неофит и дори на папа Франциск. Сред гостите нямаше техни представители, но увеличаващия се с годините брой на зрителите край Бутамята показа, че делото на спасителите на кръста в този край печели все повече почитатели.