Нова съдебномедицинска експертиза е назначена по делото за убийството на рецидивиста и изнасилвач Боно Фаса. Тя трябва да докаже, че Богдан Динев е починал от инфаркт, а не от раните, нанесени от ученичката Мария, пише в. "България Днес". Изготвянето на новата експертиза е наложило удължаването на разследването с още 4 месеца. Така процесът за непредумишлено убийство срещу момичето ще започне след Нова година.
Резултатите от новата експертиза са изключително важни, защото ще докажат, че 18-годишната ученичка Мария няма пряка вина за смъртта на насилника си. Към момента ученичката е подсъдима за непредумишлено убийство. Тя е наръгала с нож 120-килограмовия мъж, който се опита да я изнасили в къщата на ужасите на ул. "Чая" в Стара Загора. Мария е успяла да нанесе само два удара с хладното оръжие, твърди самата тя. Първият път улучила изнасилвача си в корема, а вторият - в слабините.

В началото се смяташе, че мъжът е издъхнал след кръвозагуба, тъй като ученичката е прекъснала важна артерия в слабините му. Половин година след екшъна разследващите установяват, че болното сърце на наскоро преживелия инсулт рецидивист не издържало на напрежението по време на нападението. Според лекари фактът, че в конкретната обстановка и с оглед на здравословното състояние на Динев жертвата го е пробола с ножа, най-вероятно е спомогнал и ускорил настъпването на мигновения инфаркт. Ако тази предварителна информация се потвърди и от новата експертиза, делото срещу Мария моментално трябва да бъде прекратено.

Ученичката бе арестувана и държана в килия веднага след инцидента, като е направила пълни самопризнания. Тя бе освободена срещу 500 лева гаранция в края на юли, а първоначалното обвинение в умишлено убийство бе изменено. Прокуратурата прецени, че не е имало опит за убийство, а девойката е действала при неизбежна отбрана, от която е последвала непредумишлената смърт на Динев. Според закона и съдебната практика досега съществуваха два варианта. При единия съдът дава старт на процеса и оправдава ученичката, позовавайки се отново на института на неизбежната отбрана. В другия, който според юристи е абсурден, е тя да бъде намерена за виновна и да бъде осъдена. По обвинението й, повдигнато за момента, се предвиждат от 2 до 8 години затвор. Тъй като Мими е с чисто криминално досие, тя ще получи условна присъда. Информацията, че Фаса е умрял от инфаркт, а не от пробождане във феморалната артерия и последвала кръвозагуба, променя изцяло картината.

"Деянието става автоматично несъставомерно, няма го и резултата според закона, а именно смърт заради намушкването с ножа. Да не забравяме и че Мими се е мъчила да спаси живота си", допълва адвокатът на Мария - Валентин Димитров.

Докато чака края на разследването, Мария започна да учи в друго училище. Макар да е сменила изцяло средата и да е спряла консултациите с психолози, тя още е травмирана от случилото се. В Стара Загора всички знаят какво е преживяла, а легендите за геройството й се носят из града. Според тях момичето е отървало и други жертви на рецидивиста, който е прекарал почти целия си живот зад решетките. От години Боньо Фаса насилвал, рекетирал и млател хората от града. Особено важни са показанията на две от жертвите, на които той посегнал приживе. Едната скочила от терасата, за да се спаси от изнасилване, а друга с хитрост успяла да се изплъзне от ръчищата му, въпреки че изродът опрял нож във врата й.

Щерка му даде отбой

Дъщерята на бандита с три присъди за изнасилване – Изабела, все още не е предявила претенции към Мария. Въпреки че се готвеше да заведе дело срещу ученичката за 100 бона, наследницата още не е заявила подобно желание по законов път. Ако стане частен обвинител срещу ученичката, Изабела ще трябва да докаже, че страда за баща си и че е претърпяла тежки терзания след смъртта му. Това не отговаря на истината, тъй като тя и Боньо не си говорили от години. Ако обвинението срещу момичето падне и се докаже, че Динев е починал от инфаркт, това ще се отрази и на гражданското дело.