Община Велико Търново си търси остатъка от завещание, което е изпълнено само частично. То е от далечната 1960 година, но придоби актуалност след последното заседание на Общинския съвет преди новогодишните празници, когато бе дискутирана съдбата на сградата на бившия общински тубдиспансер, пише "Борба".


Покрай изготвянето на документите за прехвърлянето й от медицинското дружество към кметството изплува и копие от завещание на знатна софиянка. Тя оставя на старата столица две адвокатски кантори на ул. „Позитано“ 3 в София, чиято стойност надхвърля стотици хиляди левове, както и множество златни монети, пари и накити.

От местната администрация обаче практически са получили само имотите, потвърди специално за „Борба“ зам.-кметът Снежана Данева. „Чували сме само за монетите, дарителите са оставили и описание, че по-ценните от тях са били залепени зад картини, но не сме ги получавали“, обобщи Данева. В момента в местната администрация върви проверка за това къде се намират златото и ценностите.

Историята започва още през 1936 ГОДИНА. Софиянката Донка Витанова – съпруга на един от първите директори на здравното заведение, след белогвардейския офицер д-р Трейман прави завещание, с което оставя цялото си имущество на здравното заведение.

Към завещанието има и допълнение от 1960 година, тъй като междувременно собствеността й се увеличава и с анекса ценностите също се дават на лечебницата. Витанови рано губят децата си от туберкулоза и решават да подпомогнат онези, които имат сходен проблем. Д-р Владимир Витанов е оглавявал великотърновската болница през 1931 г. Още тогава двамата правят дарение от 300 хил. лв. и основават фонд на тяхно име за подпомагане на бедни младежи, болни от туберкулоза. Витанови многократно са подпомагали финансово и местни читалища, тогавашни детски трапезарии и туристическото дружество.

„Заявявам последната си воля в пълно съзнание и без принуждение от никого", пише в завещанието на д-р Донка Витанова, която е родена в Церова кория. Съгласно него тя оставя къщата си на ул. „Ангел Кънчев”, както и златни накити, включително жълтици, наполеони, лири, пръстени, обеци и т. н на диспансера и великотърновската държавна първостепенна болница, както е известно здравното заведение тогава. Скъпоценностите обаче вероятно са прибрани от държавата и в момента никой не може да каже къде са.

Според документи, които се пазят в местната администрация, софиянката оставя също така влогове в две банки, както и изпълнителни листове в полза на болницата за вземания от три лица.

„В ръчния ми куфар до камината има списък на вещите ми, както и под чиниите на бюфета вдясно от книгите”, твърди в завещанието си благородната жена. Тя споменава още, че със съпруга си са имали материални възможности, били възпитани да пестят и сега притежавали покъщнина, която нямали възможност да използват. Вещите си тя дава на лекарите, които да преценят как да ги ползват, пише още в документа.

Във Великотърновския общински съвет не е взимано решение за получаване на завещанието. Има единствено становище за придобиване на канторите в София, което става в последната година от мандата на предишния кмет д-р Румен Рашев.