Големи кадрови рокади се задават в Областната дирекция на МВР в Пловдив, твърди „Марица“, като се позовава на свои източници.

Това се подразбра и от думите на новия вътрешен министър Бойко Рашков, който тази сутрин съобщи по бТВ, че много шефове на служби във ведомството са излезли в неплатен отпуск чак до септември, включително и директорът на пловдивската полиция. Това би трябвало да значи, че последният вече е „сложен на дузпата“. 

Синдикалисти от МВР разясниха пред „Марица“, че при отстраняването на полицейски директори има тънкости, които оказват влияние на процедурата по смяната на ръководството в една областна дирекция.

Ако шефът на полицията е в неплатен отпуск, няма никаква пречка той да бъде отстранен на секундата, твърдят експертите. На така обаче стои въпросът, ако той е в болнични. Според тях именно такъв е случаят с директора на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев, който в момента е в болница.

Той не е подавал заявление за неплатнен отпуск, както твърди министърът, но засега не е представил и болничен лист. Според синдикалистите, обаче, това трябва да стане след оздравяването и завръщането му на работа.

„Когато служителят е в болнични, той не може да бъде освободен от работа, защото болничният не може да се спре като неплатената отпуска“, категорични са синдикалните дейци.

Проблемът е , че в момента пловдивската дирекция на МВР е в състояние на безтегловност, тъй като няма официално  упълномощен ръководител, който да упражнява функциите и правомощията на регионалния директор.

Подобно беше положението в Пловдив през 2009 г., когато преди освобождаването си тогавашният шеф на полицията Ангел Рангелов излезе в дълги болнични, а заместникът му Валери Баненкин нямаше правомощия да го замести. Така силовата дирекция под тепетата остана на автопилот близо 20 дни.

Така се случи и през февруари 2017 г., когато тогавашният директор на полицията Христо Разсолков излезе в дълъг болничен, а първият служебен кабинет на президента Румен Радев взе решение да се закрие щата на зам.-директор на ОДМВР-Пловдив. Тогава за временен шеф на полицията беше назначен Атанас Илков, който стана титуляр едва през юли, когато Разсолков съобщи, че напуска системата на МВР.

Вероятно е подобно положение да се повтори и сега. Според запознати за директорския пост е гласен настоящият шеф на Първо РУП гл. инспектор Петър Тодоров, който е един от най-дългогодишните служители на пловдивската полиция. „Директорски пост ще бъде един достоен завършек на кариерата му в МВР“, твърдят негови познати.  През годините Тодоров няколко пъти беше спряган за най-високия полицейски пост в Пловдив, но до назначение не се стигна.

Пловдивските ченгета подозират, че настоящият директор не е единственият, на когото е „вдигнат мерникът“ от новото ръководство на МВР. В полицията се говори, че заедно с него вероятно ще си отидат още няколко служители на отговорни постове, които бързо са израснали в кариерата през последните години. Става въпрос за един шеф на отдел (който също е в болнични от петък) и трима началници на районни управления.

Дали това ще задоволи „глада“ на новия министър за обновяване на ръководния състав в ОДМВР-Пловдив, тепърва ще стане ясно.
Засега обаче се знае, че докато дирекцията е в безтегловност, работата в нея не върви както трябва. Повечето началници са се снишили, докато отмине бурята, а обикновените служители на реда не могат спокойно да изпълняват задължанията си.    

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ