За стотици, може би хиляди българи, днешният ден се очаква да е кошмарен. Те почти сигурно ще висят поне 6-7 часа в километричните опашки на българо-турския граничен пункт ГКПП Малко Търново-Дерекьой, пише "Флагман".

От сутринта има задръстване в посока южната ни съседка, а капацитетът на ГКПП-то не е никак голям и подобен поток от автомобили трудно се обработва от митничари и гранични от двете страни на бариерата. Това гарантира часове чакане и в едната, и в другата посока.

В момента колоната от автомобили се вие на влизане към Турция, а след 17 часа опашката ще се обърне в посока България.

Трафикът към южната ни съседка е интензивен в последната половин година заради изключително ниската лира. 1 TRL се продава срещу 0,27 лева, а преди бе двойно, дори тройно по-скъпа. Поевтиняването на турските стоки отприщи търговията и всеки уикенд на граничния пункт край Малко Търново ври и кипи.

Парадоксалното е, че голяма част от хората, които висят в този момент на опашката отиват до Турция за най-обикновени продукти от ежедневието – прах за пране, сапун, препарати, дори минерална вода, а горивото, което ще изхабят буквално им изяжда спестените средства.

Да не говорим за загубения ден по опашките на границата. Някои от тях може и да изкарат половин денонощие на пункта, ако например днес са тръгнали към 9 часа от Бургас и са хванали най-голямото задръстване в посока Турция и решат да се прибират обратно след 17 часа, когато ще попаднат в тапата в обратна посока.