Трите BMW-та, които бяха засечени от очевидци да се движат в аварийната лента на магистралата в обратна посока на движение, не са в нарушение. Това заключи Криминална полиция към ОД на МВР - Пловдив след извършване на проверка по случая, съобщава "Трафик".

Причината да не се зачита иначе абсурдното забранено движение по няколко параграфа за наказуемо е обстоятелството, че черните немски коли са извършили курса, след като са се оказали най-отзад на тапата при затварянето на магистралата заради тежката катастрофа с два тира. Шофьорите са пътували назад към обходния маршрут, който се осъществяваше през пътен възел "Пловдив изток".

Припомняме, че на 26 септември два тира се удариха в района на 127 км от АМ "Тракия", вследствие на което избухна пожар и превозните средства изгоряха до основи. Аутобана остана затворен за няколко часа и се образува голяма тапа. До сутринта движението остана ограничено, като колите се пропускаха само в лява лента.

Според полицията в Пловдив извънредните обстоятелства допускат поведение като това на тримата шофьори, които са се оказали блокирани от пламъците. 

Въпреки становището, движението със 130 километра в аварийна лента в обратна посока, не бива да се зачита като безопасно, без оглед причините за него.