Петима души са привлечени като обвиняеми за държане с цел разпространение на нова дрога и амфетамини, съобщиха от прокуратурата във Варна. Сред иззетите по време на операцията наркотични вещества са над 350 грама марихуана, над 600 милилитра течност и над 44 грама кремообразна маса, съдържащи активното вещество тетрахидроканабинол, и 3.27 грама амфетаминопроизводни.

Част от течния наркотик, получен по иновативна технология, бил поставен в спринцовки, а една такава се търгувала на уличния пазар по 1500 лева, уточняват от прокуратурата. От един килограм тревиста маса марихуана по тази технология се получавали по около 60 милилитра наркотична течност, известна като масло от марихуана.

На един от претърсените 11 адреса е било установено и неправомерно присъединяване към електропреносната мрежа, като е намерен и казан за изваряване на ракия и около 220 литра алкохол. За тези престъпления ще бъдат повдигнати допълнителни обвинения. Претърсени са още и шест автомобила и е извършен обиск на осем души. При операцията е иззета и голяма сума пари.

Окръжната прокуратура във Варна ще внесе искания за вземане на постоянни мерки за неотклонение "задържане под стража" на петимата. 13 мъже на възраст между 30 и 63 години бяха задържани във Варна за срок до 24 часа по време на полицейска операция за противодействие на разпространението на наркотици.