Четири от първоначално задържаните десет лица за нападението над полицаите не само са замервали служителите на реда с бутилки, камъни и керемиди, но и са приканвали съкварталците си от „Надежда“ да се бият или да ги убият, съобщиха от прокуратурата. Йонко Д., Симеон Б., Ангел Д. и Антон И. бяха задържани за 72 часа в ареста с разпореждане на Районната прокуратура в областния град.

Те са обвинени за това, че на 18 октомври извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължение за опазване на обществения ред, като деянието им се отличава с изключителна дързост и цинизъм. За Симеон Б. и Ангел Д. то е извършено в условията на опасен рецидив.

Срещу тях е повдигнато обвинение и за това, че противозаконно са пречели на служителите на МВР да изпълнят задълженията си, като препятствали поставянето на помощни средства на Йонко и на Ангел и отвеждането на Ангел в полицейското управление. Полицаите от Сливен бяха замервани с предмети, след като отишли в четвъртък вечерта в южната част на ромския квартал за проверка по сигнал за силна музика. Четирима служители на реда са пострадали, като един от тях е в болница.

В съда прокуратурата поиска на четиримата извършители да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.