Състоянието на 51-годишния мъж с коронавирус, който бе приет в русенската болница, е добро. Мъжът, който е работел в ски курорт в Австрия, е настанен в инфекциозното отделение на Университетската болница.

Той се е прибрал през "Дунав мост" на 16 март заедно с приятелката си и веднага са се самоизолирали. Десет дни по-късно се почувствал зле.

В белодробната болница в Русе му е направен рентген, но лекарят не е бил със защитно облекло и ще му бъде направен тест за COVID-19. Издирват се останалите контактни лица.

"Болният е в добро общо състояние, афибрилен, с данни за пневмония", обясни д-р Цветелина Мирчева, началник на Дирекция "Контрол над заразните болести" в РЗИ-Русе, цитирана от БНТ. 

Тя каза, че състоянието на приятелката му също е добро. Взета й е проба и се очакват резултатите. Също така обясни, че лекарят, преглеждал пациента, е поставен под 14-дневна карантина, защото се води контактен. Семейството му не е под карантина, но той е предупреден да спазва дистанция.

Д-р Мирчева заяви, че заразеният е общувал с около 15 човека - сред тях приятелката му, лекарят и 8 души от хранителния вмагазин. Всички са поставени под карантина.

До този момент в Русенско има 1260 човека под карантина, а на 386 вече им е изтекла карантината.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ