Производители продължават да ни мамят с фалшив оцет. Търговската мрежа отново е залята с ментета на “Винпром Дупница”. Към имитациите се числи и т.нар. балсамов оцет, който се внася от Италия и Гърция, установи проверка на “Марица”.
През октомври 2013 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) запечата в склада на винпрома 3,3 тона течност с неясен състав, продавана с етикети като винен и ябълков оцет. Тогава принудително бе спряна и работата във фабриката. Същия месец БАБХ бракува и унищожи общо 120 тона фалшив оцет, като част от количеството бе на плевенската фирма &ldquo;Веда&rdquo;. На други над 16 тона бе наложена забрана за продажба заради лъжливи етикети. Към днешна дата &ldquo;Веда&rdquo; се е &ldquo;поправила&rdquo; и изписва на етикетите си &ldquo;кисел продукт&rdquo; със състав оцетна киселина Е260 и оцветител карамел Е150.<br /> <br /> Дали предлаганите сега ментета с марка &ldquo;Хармония&rdquo; на &ldquo;Винпром Дупница&rdquo; не са залежали и укрити количества от търговците и пуснати наскоро в хранителните вериги, тепърва ще уточнява контролният орган. На бутилките с име &ldquo;оцет&rdquo; е посочено следното съдържание: вода, оцетна киселина Е260 и оцветител Е 150d, както и ябълков аромат. В Закона за виното и спиртните напитки е записано, че оцетът е продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация от оцетно-кисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси. В тази връзка няма да се допуска слагането на етикет &ldquo;оцет&rdquo; на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.<br /> <br /> &quot;Продаваният за балсамов оцет въобще не е балсамов&quot;, категорично заяви доц. Павлина Параскова, и.д. директор на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. &quot;Търговската мрежа е заредена основно с продукти, произведени в Италия и Гърция. Те са в опаковки от 500 мл и с цени от 3,50 до 8 лв. Ниската цена е основният показател, че оцетът не е балсамов. Той е баснословно скъп, 1 грам истински балсамов оцет струва 1 евро. Можете да си направите сметка колко би трябвало да пише на опаковката, ако продуктът е автентичен&quot;, коментира доц. Параскова.<br /> <br /> Тя уточни, че балсамовият оцет се правел от специален сорт грозде, по специална технология с две ферментации - оцетна и млечнокисела, и отлежавал 50 години в дъбови бъчви. &quot;Това, което е на българския пазар, не е вредно, но е подвеждащо за потребителите&quot;, допълни специалистът. Заблуда за потребителите е и т.нар. лимонов сок в пластмасови бутилки, в които лимонът фигурира само на етикета. В състава му участва лимонена киселина Е330, консервант Е211 и лимонова есенция.<br />