Влюбена двойка сви портфейла на възрастен мъж в магазин „Кауфланд” в ж. к. „Славейков” в Бургас. В него се съдържала сериозна сума пари - всичките спестявания на човека, както и личните документи притежание на пенсионера, съобщава Флагман.

Човекът се разсеял и го забравил между рафтовете в хипермаркета. Намират го млади момче и момиче, които безцеремонно и без да потърсят съдействие от охраната, прибират портфейла.

По молба на близките на възрастния човек и със съдействието на търговския обект е разпространено видеото от инцидента с надежда та читателите да разпознаят момчето и момичето и да помогнат за връщането на вещите на мъжа.

Хората често извършват необмислено присвояване на чужди вещи, без да си дават ясна сметка, че носят наказателна отговорност по закон. Най-честите случаи са на намерени мобилни телефони. Всички, които намерят изгубени чужди вещи, са длъжни в срок до 1 седмица да съобщят за тях на собственика, на властта или на този, който я е загубил.

Това е текст от Наказателния кодекс, който закрепва и санкция при неизпълнение на това задължение. Наказанието е глоба от 100 до 300 лв., като същото се налага и на този, който противозаконно присвои чужда вещ, която е попаднала у него случайно или погрешка.