Сериозен проблем има в петричкото село Първомай с две от жителките на селото, майка и дъщеря Лиляна и Величка, които ежедневно създават проблеми и застрашават живота и здравето на хората. Това стана ясно от разтърсващо писмо, разпространено от Struma.com.

Завчера дъщерята Величка С. преследвала дете във втори клас, дърпала го, повалила го на земята, за да вземе паричките му за училище.

Ето какво написаха хора от Първомай (публикуваме думите им без редакторска намеса): 

Имаме психично болно момиче Величка С. в с. Първомай, общ. Петрич, многократно тя е лекувана, има психично заболяване и жълта книжка, цялото семейство са с психични отклонения.

Преди две седмици Величка е изписана клиника, където беше на лечение за около шест месеца. Сега тя ходи по селото, тича, заплашва хората, чупи бутилки, дори един ден я видях да пали огън, опасно е, тя може и пожар да направи, нечия къща да запали. Имам внук ученик във втори клас оня ден го е дърпала, блъскала и тичала по него да му вземе парите, за да си купи цигари, внукът ми се страхува да ходи на училище, ходи също така в един шивашки цех където иска пари и цигари от работничките, тя е много агресивна.

Много молим институциите и кмета на с. Първомай г-н Стойчев да предприемат мерки незабавно да хванат болната Величка С., Кметът е запознат със случая, както и цялото село. Мисля че трябва Величка да е настанена някъде да не я пускат, защото тя е опасна за обществото. Преди да е навредила на някои невинен човек или дете. Моля ви предприемете мерки“, се казва в писмото.

Кметът на село Първомай, бившият полицейски шеф Ст. Стойчев заяви следното: „Запознат съм с проблема, през съда минахме с майката и дъщерята. Настаниха ги в болница Нямаше ги 6 месеца, бяха в Карлуково, но от дни вече са тук. И при мен ежедневно постъпват сигнали за опасните им действия. Даже завчера идваха майките на много деца. Правя всичко по силите си да им осигуря място, където да бъдат лекувани, но места няма“.

Оказа се, че психиатричните клиники са пълни в целия регион, а кметът търси начин да настани двете жени в социален дом, където да се грижат за тях, но и тук удря 

Проблемът е изключително сериозен. За подобни болни държавата е мащеха. Проверката установи, че и в съседните на Първомай села има такива случаи.

Някои от болните чакат с години, за да бъдат настанени в дом, лекуват ги за кратко и после ги пускат. Справка сочи, че майката и дъщерята от село Първомай са настанявани 63 пъти в специализирани лечебни заведения, но не могат да стоят вечно там. А домовете са пълни. Социалните служби са безсилни, поради липса на места. Кметът на Първомай Стойчев е категоричен, че ще приготви депеша до министерството, описвайки случая с тези две жени.

„Те не са виновни, че са болни, но са опасни и агресивни, хората се страхуват и това не може да продължава“, категоричен е кметът Стойчев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!