Маратон на хорото се проведе във Враца. Целта на събитието беше не само да се постави рекорд на Гинес за най-продължителна игра на български народни танци, а и да се подпомогне лечението на младеж от града.

Десетки жители на града се включиха в мероприятието, което се проведе в парк „Дъбника“. Инициатор на събитието е Клуб по български народни танци „Живо чудо“ - гр. София, с хореограф Ивайло Петков и се осъществява с подкрепата на Община Враца.
 

Преди десет години Ивайло Петков чупи шиен прешлен на водна пързалка и се обездвижва. Следват операции и рехабилитация – вече е на крака и дори има своя школа за народни танци. Днес за над 4 часа той изигра 71 хора.

Край сцената е 21-годишният Даниел живее втори живот след  инцидент, също на водна пързалка. Най-продължителното хоро е за него.„Знам, че е бил случай като моя, че така бързо е успял да се справи с нещата, като той е имал странични други проблеми и ето – в момента е на сцената и се опитва да постави световен рекорд”, каза Даниел.
 

Идеята – да се вдъхнови момчето и да се подпомогне в събирането на средства. 35-годишният танцьор игра за Дани и за Гинес, без прекъсване цели четири часа и половина.

Събитието беше заснето по изискванията за кандидатстване за Рекордите на Гинес и ще бъде изпратено в централата на организацията.