„Ако стане кмет на Пловдив, Здравко Димитров да не забравя старите приятели“. Това пожелание към Зико отправи президентът на България (1997-2001 г.) Петър Стоянов, пише "Марица".

Двамата се познават от 35 години, когато областният управител е завършвал баскетболната си кариера, а бъдещият държавен глава е бил млад адвокат. Те се срещнаха снощи на представянето на най-новия албум „Филипополис“ на археолога Елена Кесякова и на Димитър (Мимо) Райчев в Alchemist Residence в Белащица.

“Винаги съм харесвал Здравко. Първо, защото е човек на честта и на дадената дума. Второ, защото никога не е бил заложник на разточителната политическа бъбривост, така характерна за последното поколение политици“, допълни Стоянов.

Според бившия президент през последните години въпреки че е бил районен кмет и сега е областен управител, и е имал всички основания да си вирне носа, Здравко Димитров продължава да върви по улиците на Пловдив и да поздравява старите съученици и приятели.

„Той няма да бъде човек от улицата, инсталиран на кметското място. Вече има достатъчен административен опит. И най-вече достатъчно много приятели, които да му помагаме. Слава богу, той все още се вслушва в нас. И да не се възгордееш един ден и да кажеш: Не искам съвети и акъл от никого“, пошегува се Стоянов.

По думите му най-важното качество за един кмет е балансираността и стабилността. Хората така искат да виждат кмета, а не човек, който днес казва едно, а утре – друго. Той трябва да държи на думата си и да е предвидим.

„Кметът отговаря за всекидневните болки на хората за разлика от политиците от т.нар. по-горно ниво. Но тези всекидневни болки са истинският живот на хората“, заключи експрезидентът.