Нов тласък на бунтовете за връщането на освободения от черквата "Успение Св. Богородица" в Петрич отец Ангел Кочев. И утре пред храма, където неделната служба ще води назначения на негово място отец Павел, ще има протест на миряните.

Хората продължават да твърдят, че няма да посещават черквата, докато Павел е архиерейски наместник на духовната околия, пише struma.com.

В Петрич коментарите около изненадващата рокада не спират. Според запознати, зад унизителната смяна на отец Кочев, който буквално бе изхвърлен от черквата, а веднага след него и сменени бравите на черковните порти, се криели сериозни финансови интереси. Отец Кочев бил спестовник и събирал всяка стотинка от постъпленията в храма и по сметката на черквата били натрупани над 405 хиляди лева. Скандалното е, според мълвата, че в първите дни на смяната веднага са били изтеглени 20 000 лв. от тях, дали това е вярно, надяваме се да проверят църковните ревизори, но още един факт подсилва съмненията за финансов интерес при извършената рокада. Заедно с отец Ангел Кочев бе преместен и отец Живко Георгиев, който пък е бил председател на черквата "Св. Николай", в сметката и имало около 90 000 лева.

Петричани, запознати с църковните дела, твърдят още, че в 4-те черкви, ръководени от отец Павел, преди да заеме високия пост на архиерейски наместник, имало дребни суми, от порядъка на 1000 -2000 лева. Финансов стожер на храма, това е бил отец Ангел Кочев, а както се разбра, спестовник се оказа и отец Живко Георгиев, съвпадението в смяната на председателите на двете най-богати черкви в петричка духовна околия подсилва съмненията за сериозен финансов интерес при извършените рокади. Петричани ще поискат официален отговор от Митрополит Серафим, дали парите са в основата на скандалните рокади и вярно ли е това, което се говори?! Направена ли е ревизия при смяната на отец Кочев с отец Павел, колко пари на миряните е събрал, докато е бил председател на черквите отец Павел?!

Петричани искат пълна финансова ревизия и оповестяване на получените резултати, за да отхвърлят или потвърдят породилите се съмнения за сериозен финансов интерес. Припомняме, че двамата свещеници Кочев и Живко бяха освободени от председателствата на ръководените от тях черкви, а отец Кочев детрониран от поста архиерейски наместник на духовната околия. Смените станаха внезапно, с оскъдни мотиви, като например, възрастта на отец Кочев, който наближавал 75 години. Веднага след напускането на отец Кочев напуснаха и хористите, касиерът, църковните настоятели, над 25 души, работили години с отец Ангел Кочев. Миналата неделя миряните сътвориха невиждани протестни действия под купола на храма. Гневът им премина в дива ярост, стигна се почти до бой пред иконостаса в черквата. Въпреки силният отпор, които дадоха петричани на назначението на отец Павел, от Митрополията не дойде чаканото поправително решение, нито пък коментар.

Митрополит Серафим разпространи отворено писмо до хората, в което ги уверяваше, че смяната е наложителна, тъй като преклонната възраст на Кочев му пречи да съвместява двете длъжности, митрополитът намекна, че е непристойно политици да се месят в църковните дела. Това бе по повод писмото от кмета Бръчков, депутата Динев, в което те изразиха притесненията си, че смяната на отец Кочев, с отец Павел е нарушила духовния мир в района, уверявайки митрополита, че хората не искат отец Павел. Писма до митрополит Серафим, до Патриарх Неофит с молба да бъде преосмислено взетото решение за смяна изпратиха миряни миналата седмица. Протестът утре е обявен за мирен пред храма "Св. Богородица", дали и този път действията на гневните миряни ще излязат извън контрол ще видим, но петричани са категорични, че ще протестират всяка неделя, докато не се чуе гласът им. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ