Сливен стана обект на критики в социалната мрежа "Фейсбук", след като стана ясно, че в града въпреки строгите мерки се е провел панаир по случай Димитровден. Снимка на празнуващи, които се разхождат без маски и никаква дистанция и дори се возят на гондола, се разпространи в мрежата и предизвика стотици коментари.

"Панаирът в Сливен - 26 октомври 2020 г. Пир по време на чума. Без работа не може, без училище е лошо, а панаир да се отложи - толкова ли е непоносимо?", написа в личния си фейсбук профил политологът Огнян Минчев по повод станалото в града."Протести, панаири, фестивали, мачове, дискотеки, чудесна пандемия си караме. После Мангъров, Първанова и останалите са ни виновни", написа в личния си фесйбук профил продуцентът и фотограф Виктор Димчев, който от самото начало на протестите в София следи числеността им.Иначе от 0 часа тази нощ влязоха в сила временни рестриктивни мерки за нощните заведения в Сливен. Градът е в червената зона на Covid-19.

Тържествата протекоха според предварително планираното в културния календар на града и приключиха часове преди влизане в сила на забраната на областния управител за временно спиране на работата на нощните клубове, съобщава БНР.

При събитията на закрито, организаторите се постараха да се спазват всички противоепидемични мерки. Тържествената сесия на местния парламент се състоя при строго определен ред - налагане на ограничение на присъстващите в залата, седнали през седалка и прочие.

На главната улица бяха разположени всякакъв тип сергии, а хората се тълпяха да си купят нещо от този есенен панаир. Без дистанция, а в повечето случаи и без маски.

"Моето мнение е, че сергиите трябваше да бъдат на по-големи разстояния или изобщо да не се организират тържества, щом не може да се спазват мерките", казаха пред БНР сливенчани.

"Ние винаги си спазваме рестрикциите за работа и мерките, капацитетът ни е намален наполовина, всеки гледа си спаси работата", това пък коментираха група дисководещи, които излязоха и на протест срещу заповедта на областния управител за затваряне на нощните клубове. Те обявиха, че им отпадат вече платени празненства, хората се отказват от страх, а бизнесът трудно ще оцелее.

Междувременно местата в болниците в областта за лечение на Covid-19 намаляват.

"И във вътрешно отделение, и в инфекциозно леглата са запълнени на 100%, имаме запитване и от Бургас за насочване на болни и от там, обслужваме и Нова Загора", заяви началникът на военна болница д-р Илиян Комитов, който обяви през медиите, че търси доброволци - лекари медицински сестри и санитари, защото неговият екип е на ръба на силите си.

"В момента имаме заети 40 легла с коронавирусни пациенти и 10 легла с пациенти с хепатит, имаме свободни 4 легла", посочи д-р Васислав Петров от МБАЛ" Д-р Иван Селимински".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!