По 120 евро на ден от бакшиши може да изкарат екскурзоводите, които правят доброволни разходки на чужденци из София. В Бургас също броят бакшиши, след като разгледат забележителностите на морския град. Така ако на една разходка се съберат повече от 20 чужденци, екскурзоводът може да приключи тура с над 100 евро в джоба, сочи проверка на "Монитор".

Безплатните обиколки в столицата се организират от неправителствена организация, както и от общинското предприятие "Туризъм". Екипът на сдружението разполага с 20 души. Те провеждат разходки всеки ден по три пъти на английски, включително и на националните празници. Сборният пункт е пред Съдебната палата.

Отскоро Free Sofia Tour провежда три пъти в седмицата и турове на испански. Организацията предлага и тематични турове – комунистически, културен и алтернативен. В рамките на три часа чужденците научават историята на 45-годишния комунистически период у нас.

Турнето включва бившите щабове на Българската комунистическа партия, разузнавателната служба на тайната полиция, унищожения мавзолей, Паметника на Съветската армия, Националния дворец на културата и други. По време на пътешествието се разисква и теорията на комунизма, в която е включено какво е марксизъм-ленинизъм, както и плюсовете и минусите на периода и връзката между комунистическото управление и религията, индустрията, икономиката, културата и ежедневието на хората. Културният тур представлява опознаване на българските традиционни дрехи, танци, музика, храна, известни хора, празници, религия, език и историята на нашата гордост - розата. Ако екскурзиите на Free Sofia tour се организират всеки ден, то тези от общинското предприятие стават с предварително записване.

Пешеходната обиколка "Опознай София – централна градска част“ включва 36 обекта и е като комплимент от общинските власти към жителите и гостите на града. От 2016 до края септември 2018 г. 5800 души са проявили интерес да опознаят столицата. Голям интерес към туровете тази година е имало от страна на еврочиновниците, посетили София заради българското председателство.

Над 1000 делегати и придружаващи ги лица с интерес са се запознали с историята и културата на града. От Центъра за градска мобилност също се включват в лов на туристи, като пуснаха миналата година тридневна карта за градския транспорт на стойност 20 лв., с която може да се ползва намаление в кръчми, музеи и книжарници. От април в десет пункта за продажба на превозни средства са купени 150 такива карти.

Частни туристически гидове подбиват цената и изяждат хляба на великотърновските екскурзоводи. За своите музейни обекти Регионалният исторически музей разполага със свои екскурзоводи, като цената за ползване на услугите им е 10 лв. за беседа на български език, 20 лв. с превод и 30 лв. на чужд език. Цените са на започнат час.

Голяма част от чуждите организирани туристически групи обаче идват в старата столица със самостоятелен екскурзовод, нает от туроператорската фирма. В някои случаи, за да предизвикат интерес, тези частни гидове говорят, меко казано, небивалици и глупости. Така в един от случаите Царевец бил представен като българския "замък на вампирите”, а в средновековната църква "Св. 40 мъченици” в подножието на крепостта според частния пишман гид нощем излизали духовете на българските царе.

Друг учил-недоучил история, нает от туроператорска фирма, частен гид пък разказвал на поверената му група, че цар Калоян убил не само латинския император Балдуин Фландърски, защото кръшкал с жена му, а и самата неверница. А трети техен колега обединил двата рода – на Асеневци и на Шишмановци, като представил последния български цар Иван Шишман за потомък на царете Асен и Петър.

Вероятно за да не изпаднат в комични ситуации, някои от частните пишман гидове изобщо не си правят труда да качват групите си на Царевец и да им изнасят беседи, а им показват крепостта от първата порта, а след дежурните минута-две за снимки ги събират и ги ориентират към сергиите със сувенири. Това, разбира се, далеч не е безплатно. За ориентирането на чужденците към „правилните” магазини гидовете получават "дребни суми" от техните собственици.

Докато в София безплатните туристически турове са ежедневие, за бургазлии те са новост. Този вид услуга тръгва в Бургас за първи път през лятото на 2018 година. Зад инициативата стои неправителствената организация Burgas Free Tours и ентусиазмът на трима младежи. Две момчета, току-що завършили гимназия, и девойка, която все още е ученичка, са се заели в началото на сезона да организират безплатни разходки. Партнират си с общинския туристически център, който рекламира туровете пред туристите.

"Принципът е, че туристите не заплащат пари, ние ги развеждаме из града и изнасяме лекция на английски език. В края на разходката тези, които са останали доволни, оставят бакшиш. Но това е доброволно", казаха младите екскурзоводи. Безплатните турове се провеждат всеки ден само в рамките на града и основно в централната част на Бургас, а сборният пункт е пред Часовника, до общината.

Безплатните туристически обиколки на Варна се провеждат в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България, като за целта в началото на сезона се изготвя график за провеждането им, разказа Тихомир Патарински, ръководител "Туристически информационен център“ при община Варна. Обиколките и беседите се водят от 10 лицензирани екскурзоводи. Седмично се организират по 4 обиколки. Графикът е вторник, сряда, петък и събота, като периодът на провеждане е от началото на май до края на септември.

Тази година безплатните пешеходни обиколки се организират за 5-о поредно лято. С всеки изминал сезон интересът към тях нараства. Типично за този тип туристи е, че са доста любознателни и за кратко време желаят да се възползват от повече услуги и да видят колкото се може повече забележителности. Именно затова и този пешеходен тур е насочен точно към този сегмент. През 2016 г. в обиколките се включиха общо 724-ма души. През 2017 – 760 туристи, а през настоящата 2018-а те бяха 1434-ма. Най-много туристи са участвали от Великобритания - 11%, Русия - 10%, Германия - 9,8%, България - 9,6%, Полша, Финландия и др. Една от причините за големия ръст е, че тази година броят на обиколките беше увеличен с близо 30%.