Драстичен ръст на погребения в Пловдив е регистриран в последния месец в общинското предприятие „Траурна дейност”, пише Марица.


От началото на ноември като че ли отведнъж започна да се увеличава броят на починалите - приблизително с 50 процента и дори повече, твърди директорът Коста Попов.

Шефът на предприятието посочва, че през пролетта, в началото на пандемията, погребенията дори били по-малко с двадесетина процента, отколкото през същия период на 2019 г.

Сякаш хората повече се пазеха, особено по време на извънредното положение. И през лятото обстановката е била в обичайните си граници - средно 10 траурни церемонии на ден. Но от първите дни на ноември

погребенията са вече по 15-16 и дори 18 на ден.  

Тревожната статистика за увеличение на смъртността бе потвърдена и от шефа на общинската служба ГРАО Милена Божкова. Тази година, включително и през ноември, на територията на  община Пловдив са починали 5861 души. През същия период на миналата година бяха починали 5506 човека. Милена Божкова уточнява, че това не са само жителите на Пловдив, а всички, чиято смърт е настъпила в града. ​В това число са и пловдивчаните, починали извън границите на България.    

"Заради увеличения брой на погребенията натоварването на екипа ни е невероятно голямо, въпреки че се справяме", споделя Коста Попов. Отчита като плюс, че

все повече граждани предпочитат кремирането

- отричана допреди няколко години услуга. Добре е, че около Пловдив има частен крематориум. Преди да заработи, близките разчитаха на пещта в София, където бяха принудени да чакат много време, отбелязва Коста Попов. 

Местният крематориум спестява на близките дългото чакане и скъпите транспортни разходи, а на общината - места в траурните паркове, които открай време са дефицитни. Доскоро в специално изградените стени полагаха общо от 100 до 300 урни годишно, а през 2019 г. те вече бяха около 500.

Ако по-рано една стена, на която се събират 160 урни, се пълнеше за една година, сега това става за три-четири месеца. Тази година кремирането се търси още повече, тъй като близките на починалите се притесняват от COVID-19, който евентуално би могъл да се предаде от тялото на покойника. 

Гробищата на Пловдив препълнени, урни смениха ковчезитеНовиниИнформация

 

Все още има няколко места за урни, но стените, изградени на Драганови гробища и в централния траурен парк, свършват. От ОП „Траурна дейност” са внесли в община Пловдив искане в бюджета за 2021 г. да бъдат планирани средства за нови стени. Една урна пести 4-5 кв. метра от гробните полета.  

Класическите погребения се извършват основно на Рогошките гробища, където все още има свободни терени, има и подробен устройствен план, който предвижда разширение, но трябва да продължат процедурите по отчуждаване на частните имоти.

Това са ниви в съседство, до които се разрасна най-големият гробищен парк в Пловдив, въпреки че в продължение на 20 години общината постоянно изкупува терени от техните собственици.

 

На Централни и Драганови гробища отдавна няма свободни места,

 

няма и възможност за разширение. В проекта на новия Общ устройствен план на Пловдив е заложено разширение на траурните паркове в Коматево и Прослав, където също в бъдеще ще се отчуждават частни земи.

------------------------------

 

Смъртността  в Пловдив:

2016 г. - 5205 починали на територията на град Пловдив

 

2017 г.  - 5392  починали

2018 г. - 5284  починали

2019 г.  до края на ноември - 5506 починали

2020 г., включително ноември - 5861 починали

 

Крематориумът се задъхва от заявки

 

Единственият за Южна България крематорум в Пловдив е преустановил приема на покойници, защото е претоварен с работа. „От вторник пак ще записваме, но дотогава всичко е запълнено”, обясни собственикът на пещите Тодор Послаников.

Крематориум се намира на Рогошко шосе, почти веднага след гробищния парк. Построен е през миналата година според европейските изисквания след продължителните и тежки процедури по съгласуване на проекта.

Тодор Послаников  счита, че не само завишената смъртност е причината  за наплив на заявки за кремация. За погребение на починалите от COVID изискват специални ковчези с метал, което оскъпява услугата. Цените достигат до 500 лева.

При кремация таксата си остава 366 лева. Отделно се плаща за урна и допълнителните услуги по ритуала.

Гробищата на Пловдив препълнени, урни смениха ковчезитеНовиниИнформация

 

В областта: Най-черната седмица отне 447 живота

Коронавирусът успя да вдигне смъртността за последните 4 седмици в страната над два пъти в сравнение с последния по-тежък сезонен грип през 2017 г., сочат данните на НСИ.

Най-черната седмица в Пловдивско е между 16 и 22 ноември, когато на територията на областта са регистрирани цели 447 смъртни случая. Цифрата е абсолютен антирекорд и с цели 60 случая повече спрямо предходната седмица.

Макар жертвите на вируса да не са толкова съществен процент от всички починали, рискът заразата да доведе до фатален край е много по-висок, отколкото в повечето други страни в ЕС.

Затова напоследък все по-често има дни, в които държавата ни е на челните места в света по брой жертви на COVID на 100  000 души население. Такъв ден беше и вчера, когато заразата погуби 221 българи, сред които 12-годишно момиче и жена на 29 г. Десет от починалите са пациенти в пловдивски болници.

В годината на коронавируса смъртността расте с наближаването на зимните месеци. Ако се засекат данните от 19 октомври до 22 ноември спрямо същия период за миналата година, има повишение с 58% в страната.

През 2019 година починалите са 8031, докато през настоящата 2020 година имаме увеличение от цели 4011 смъртни случая до смразяващите 12042. 

За същия период в Пловдивска област съотношението е 1607 сега срещу 915 през 2019 г., което е скок над 60 на сто.

От началото на годината починалите в областта пък са вече  9181 души.