В Пловдив пият вода с хлор и нитрати. Това показват резултатите от сравнителен тест на питейната вода в по-големите градове в страната, извършен от Асоциация „Активни потребители”. За целта са анализирани 52 проби от 29 града. Под тепетата са взети проби от три улични чешми - в градинката на площад Джумаята, от автогара "Юг" и в квартал „Кършияка”. Данните от тях показват, че съдържанието на активен хлор във водата е 0,2 мг на литър, а нитратите са 20 мг на литър, пише marica.bg.
За късмет и за разлика от много други градове, животворната течност под тепетата не е била замърсена с фосфати, олово, желязо и бактерията Ешерихия коли. За сметка на това е наситена с варовик. Това лесно се установява и с просто око. След преваряване на водата повърхността се покрива с бяла пелена, а варовикът се отлага по стените на съда. Както „Марица” наскоро писа, по данни на Министерство на регионалното развитие проблеми с водоснабдяването и с качеството на питейната вода имат 40 населени места в 11 общини в областта. 

В теста се обобщава, че най-замърсена вода пият в Ботевград, Димитровград, Костинброд и Златица. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

Според резултатите манганът, който също е бил предмет на анализа, не е открит в питейната вода на нито един от 29-те града. Според експерт от отдел „Околна среда и здравен риск" към Националния център по обществено здраве, манган над допустимата норма пият в селищата по поречието на река Марица и по реки, чиито терасни води се използват за водоснабдяване. Манганът не е в списъка на токсичните елементи, но е установено, че повишеното му съдържание във водата предизвиква аномалии в централната нервна система. Иначе поврежда пералните и бойлерите. Манганът преминава през водопровода в разтворимата си форма. Първоначално водата може да е леко пожълтяла, но покрай хлорирането  оличеството на манганните отлагания по тръбите стават все повече. Турбулентното движение на водата ги отмива и те влизат в чешмите. От Пловдив надолу при почти всички терасни води на Марица, които се ползват като водоизточници, при липсата на пречиствателна станция, този ефект е налице.   

За химичното замърсяване на река Марица и всички нейни 17 притоци и язовири - от Гълъбово до Харманли, писахме миналата година. Тревожните данни се получиха след проверки от Басейнова дирекция - Пловдив. Анализите показваха положителни проби за свръхналичие на цинк, мед, кадмий, олово, манган, никел, нитрати и фосфати. Като причинители на замърсяването бяха посочени индустриални предприятия с различни дейности по поречието - "ТЕЦ Марица-изток 2 и 3", "Агрия" АД, "Асарел Медет" АД - "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и др. Другите замърсители са компании, свързани с енергийно производство, производството и обработка на метали, минерална и химическа промишленост, както и с добив на руди, производство на хранителни добавки и фармацевтични продукти и др./Марица.бг