Общинската МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив няма да бъде трансформирана в специализирана ковид болница, пише "Марица". 

Областният Медицински щаб е предложил на Регионалната здравна инспекция да отмени решението си, след като стана ясно, че няма как здравното заведение да бъде обезпечено с финанси, персонал и апаратура.

Новината съобщиха на брифинг ресорният зам.-кмет Анести Тимчев и шефът на дирекция "Общинско здравеопазване" д-р Калин Калинов.

Припомняме, че държавата отказа да отпусне поисканите от градската управа 1,2 млн. за превръщането на "Св. Мина" в ковид болница. Здравната каса пък отхвърли искането за увеличаване на лимита на здравното заведение, което го обрича на финансов колапс, ако продължи масовия прием на пациенти с коронавирус.

След като РЗИ отмени решението си за "Св. Мина", вместо планираните 137 ковид легла в нея ще останат 60.

Продължава кампанията за събиране на дарения за дооборудване на нужната медицинска апаратура. В момента само 40 от наличните 85 кислородни поста в болницата функционират реално. 

Системата се нуждае от цялостен ремонт, за да може да се използва без риск. Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация, както и друга апаратура.