Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Александър А., на 27 г., за това, че съзнателно се ползвал пред органите на МВР от неистински официален документ – свидетелство за управление на моторно превозно средство.
Александър А. не притежавал свидетелство за управление на моторно превозно средство. Той живеел и работел в гр. Солун, Република Гърция. Нуждаел се от шофьорска книжка, но нямал намерение да се запише на курсове. За да се снабди със свидетелство за управление на моторно превозно средство, Александър А. се срещнал в  Солун с неустановено по делото лице от руски произход, което обещало да му съдейства да си купи документа. Александър А. провел две срещи с него, като му предоставил личните си данни и дал сумата от 400 евро за услугата. Впоследствие Александър А. получил шофьорска книжка, издадена на негово име. 

На 27 юни 2013 г. в гр. Раковски двама полицейски служители спрели за рутинна проверка лек автомобил, марка „Фолксваген Голф”, управляван от Александър А. Той предоставил свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в Република Гърция, като документът бил с отделени предна и задна част. Извършена била справка, която установила, че обвиняемият не притежавал шофьорска книжка, издадена в България. По делото са били извършени множество действия по линия на международното правно сътрудничество. В тази връзка е било направено запитване до Интерпол-Атина и изпратено писмо до Генералното консулство на Република Гърция. Впоследствие е получен отговор, според който, в Република Гърция не е била издавана шофьорска книжка на Александър А. Според извършената съдебно-почеркова експертиза, представеното свидетелство за управление на МПС, състоящо се от три части и с надписи на гръцки език, не е издадено по надлежния ред и е неистински документ. Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият се е признал за виновен.  

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ