Точно преди три месеца в пловдивския затвор бяха открити 100 телефона, доволно количество наркотици и фалшиви пари. Не минава и седмица без надзирателите да задържат затворник с дрога, пише trafficnews.bg. Някои от виновниците са наказани, други не. Това обаче по никакъв начин не се отразява на дисциплината зад решетките. Лишените от свобода не само внасят и търгуват със забранени вещества, но и въпреки забраните, са сериозен клиент на телекомуникационните компании. 

Затворниците може да са лишени от свобода, но пък имат пълната свобода да комуникират на воля, ползвайки телефони и социални мрежи. Наглостта на някой от затворниците е стигнала до там, че изпращат покани за прятелство на служители от ръководния състав. Един от "пациентите" с дебели досиета от затвора в Пловдив пък е публикувал на фейсбук стената си цял "телефонен указател" с номерата на колегите си. Същият Юлиян Карталов е сложил в профила си предизвикателен пост със следното съдържание "Елате и ми вземете телефона корумпирани куки".

Затворническата управа разполага с устройства, които могат да засичат работещи мобилни телефони, но очевидно не ги използват редовно.