Отиде си една от най-известните личности от зората на демокрацията Христо Марков.

Той е депутат от Седмото Велико Народно събрание и Тридесет и шестото народно събрание, където е секретар на парламентарната група на СДС. Той също така е и един от създателите на СДС в Пловдив.


Член на Демократическата партия. От 1991 г. е член на Върховния партиен съвет на партията. Един от 39-та депутати, които не подписват конституцията. Участник в гладната стачка срещу приемането на Конституцията, уточнява "Марица".


Христо Марков е роден в Ардино, но е израснал в село Торос, Ловешка област. Завършва гимназия в гр. Самоков, а през 1987 г. – Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От 1992 до 2007 г. е председател на Сдружението на спортните клубове „Марица“ – Пловдив. От 1997 г. е председател на Областния партиен съвет на Демократическата партия, Пловдив. През 2007 г. е изключен от Демократическата партия.

Автор е на множество статии, студии и изследвания в периодичния печат. Личният му блог toross.blog.bg е сред популярните в страната. В него авторът публикува анализи, статии, спомени, исторически студии, архивни документи. С негови дарения са издадени няколко книги на пловдивски автори (Здравко Попов, Здравко Гълъбов) и подпомогнато строителството на паметници в града.

БЛИЦ припомня, че последното интервю, което Христо Марков даде за медията ни, бе през 2015 година. В него той заяви, че "хора около Г-13 поръчаха убийството на Васил Илиев заради банка "Осогово".

Екипът на БЛИЦ изказва съболезнования на семействата и близките на Христо Марков.