Хайван пазарът, който се намира между пловдивските села Калояново и Житница, днес приличаше повече на зеленчукова борса, съобщава "Марица". Месо се продаваше, но беше скрито под масите или из съседните улици.


Мястото, известно в района като основна локация за търговия с животни и месни продукти, сякаш беше изгубило предишния си вид.

Причината беше, че още от ранна доба, освен търговците, в Калояново бяха пристигнали и инспектори от Агенцията по безопасност на храните, придружавани от представители на лаборатории, които дебнеха за нелегално свинско.

"Продажбата на месо е забранена и днес има само зарзаватчии", коментира възрастна дама, която беше разпънала сергия с краставици и домати. На масата до нея обаче имаше торба с прясно свинско.

Жената призна, че си е закупила мръвката от съседните на пазара улички, където цяла сутрин се върти нелегална търговия.

"Страх ни е! Знаем, че само свинското е забранено, заради болестта, но не смеем и кокошките да си извадим, заради тежките проверки. Ако ти лепнат една глоба от 500 лева, какъв е кярът за обикновения селянин", оплака се друг продавач.

Въпреки всичко, след края на пазара, мястото миришеше на скара. Двете кръчмички бяха пълни с народ, който похапваше кебапчета и кюфтета. Дали са били от прясно свинско, отговор няма.