Видеоклип, в който се вижда как мъж пребива уморен кон, потресе Благоевград. Клипът е направен в покрайнините на града, а извършителят на побоя - циганин е бил задържан от полицията.

От Агенцията за безопасност на храните успокоиха, че конят е в добро състояние. На клипа се вижда как мъж обикаля около легнал до каруцата кон.

След като прави няколко опита да го повдигне, той започва да му нанася жестоки удари с предмет, приличащ на тръба. Конят така и не успява да се изправи, а боят продължава няколко минути.

Видеото добива популярност в интернет, а от полицията се самосезират и залавят извършителя. Майката на мъжа е категорична, че конят не е бит много и че за него се полагат достатъчно грижи. Тя разказва, че преди да посегне на коня, синът ѝ Асен е бил с каруцата за дърва.

След инцидента животното е било прегледано от ветеринар, който е установил, че то е клинично здраво и дори няма следи от насилие. От организациите за защита на животните в Благоевград обаче настояват за строги мерки при подобни прояви на насилие.

"Трагично, нечовешко спрямо тях, защото те нямат глас и не могат да реагират, да ни кажат. Ние сме хората, които трябва да направим нещо.

Не може да избяга, вързано там за прангите, за каруцата, с товар. Не се знае в какви условия е било. Не се знае яло ли е, пило ли е вода, това са много важни неща", коментира  Веселка Лазарова от Спасителен център за кучета – Благоевград.