Ако сте слизали на юг по българското Черно море и обичате почивката в палатка, забравете за най-живописната част от залива между къмпинг Арапя и Царево, съобщава "Флагман".

В момента върху носа на скалистия полуостров, в боровата гора на местността „Дядо-Ильова бахча”, се вихри огромно по мащаби разкопаване и прокарване на подземни комуникации.  Изливат се бетонови основи на къщи. Строи се ваканционно селище. Изсечени са поне сто дървета, тежка техника е заорала десетки декари. Мястото е заприличало на лунен пейзаж.

Вижте видеото, което е заснето вчера:
Кадърът е заснет от плажа на къмпинг „Арапя” в посока строителния обект. Туристите добре знаят как изглеждаше този полуостров до есента на 2018 г., сега е олисял.

Установихме, че работниците и машините са на „Северни води”АД, с адрес в Бургас, жк „Братя Миладинови”, бл.38. Възложител е друга бургаска  фирма „Арапя Билд” ЕООД, регистрирана на бул.”Хр.Ботев” 93.

При опит за разговор с управител на фирмата-инвеститор се оказа, че на този адрес се намира само счетоводната къща, която обслужва едноличното дружество.


Боровата гора е изсечена по този безобразен начин

Ето какво съобщи директорът на РИОСВ-Бургас инж.Тонка Атанасова: „Спазена е цялата процедура за извършване на промяна в ПУП-а. Това не е защитена територия или зона по Натура 2000, имат становище от Агенцията по горите, че земята не е гора, а е урбанизирана територия от 2007 г. Издадено е решение-преценка от страна на РИОСВ. Няма нарушение на екологичните норми”.


Възложител на строежа е „Арапя Билд” ЕООД, регистрирана на бул.”Хр.Ботев” 93, но на този адрес се намира само счетоводната къща, обслужваща фирмата (на втория етаж в овала)