Нови и изключително модерни къщи са изградени в Хитрино, където преди година влак, превозващ опасен товар дерайлира, избухна и причини огромна трагедия. 7 човека загубиха живата си, а десетки останаха без къщи, пише Флагман бг.
12 месеца по-късно градчето се стабилизира, а съвсем скоро ще бъдат готови и новите къщички, които са изградени на мястото на напълно опожарените. Те се намират в непосредствена близост до жп линията . Впечатление прави, че те със съвременна архитектура, характерна за 21-и век. Френските прозорци отварят къщичките по страхотен начин и дават съвсем друг облик на целия район.Външната облицовката на новопостроените къщи е направена с винилови плоскости или както е по-популярното им название - Американски сайдинг. Това е материал, който има топлоизолационна, хидроизолационна  и шумоизолационна система и замества традиционните мазилки при облицовка на нови сгради и /или реконструкция на стари. Сайдингът се поставя лесно и няма нужда от допълнителна поддръжка след монтирането му. Типично американски, методът за изолация и облицовка и до днес е сред най-разпространените в САЩ и Канада.

Други 37 къщи са ремонтирани, а за 15 предстои да бъдат сключени договори за строителство.  "Ако някой си е мислил, че в рамките на седем, осем, девет месеца ще заличим всичко и няма да има следа от инцидента в Хитрино, мисля, че с подобни ситуации не се е занимавал. Ние, като екип, от Обществения и Общинския съвет, имаме амбицията това, което правим за възстановяването на Хитрино, да бъде като показно за страната как се излиза от подобна тежка ситуация", каза кметът Нуридин Исмаил.

Година след трагедията в Хитрино на дневен ред стои въпросът дали пострадалите от взрива ще останат без обезщетения. Заведените граждански искове са за 10 млн. лева. Сумата в запорираните сметки на фирмата-собственик на влаковата композиция обаче са едва 80 000, разказва Нова тв. 

Защитниците на пострадалите предполагат, че от сметките на длъжника са се изпарили милиони, въпреки че парите били под запор.

Наказателното дело по случая пък трябва да започне на 15 януари 2018 г. Още преди 10 месеца обаче съдът в Шумен издава обезпечителна заповед. С нея налага запор върху всички банкови сметки на „Булмаркет Рейл Карго” – компанията собственик на взривилия се влак. От поисканите от адвоката 10 млн. лева магистратите нареждат да бъдат обезпечени 2,6 млн. гаранционен минимум. Запорът е извършен от частни съдебни изпълнители. Дни по-късно обаче се оказва, че в сметките на фирмата в същата банка, има далеч по-малка сума.

След като частните съдебни изпълнители откриват в сметките на „Булмаркет Рейл Карго” сумата от малко над 81 000 лева, адвокатът на пострадалите сигнализира Българската народна банка.

Точени ли са сметките на фирмата докато са били под запор? Адвокатът на „Булмаркет Рейл Карго” определи предположенията на Димитров като абсурдни. Обвиниха медиите в едностранно отразяване на случая, но в същото време отказаха да застанат пред камера. В писмо увериха, че имат нужните средства, ако бъдат осъдени, да заплатят обезщетенията. Спорът между двете страни обаче, не бил работа на журналистите, а на съда.